Mai névnap:

Már az ukránok is elismerik… Naponta legalább ezer katonájuk hal meg vagy szerez súlyos sérülést a Donbasszban

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: Twitter

Az Egyesült Államokban tartózkodó ukrán főtárgyaló szerint az igazi tragédiát az akadályozná meg, ha megfelelő katonai fegyverzettel tudnák ellátni a több helyen is sikeres ellentámadást indító hadseregüket.

Döbbenetes hír: naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a Donbasszban folyó harcokban. Mindezt a Washingtonban tartózkodó David Arahamija, az ukrán kormány főtárgyalója hozta nyilvánosságra, és ahogy a helyzet most áll, félő, hogy mindez csak súlyosbodni fog.

Ráadásul a harcok vége egyáltalán nem látszik. Arahamija kijelentette, Ukrajna egymillió katonát verbuvált eddig, és további kétmilliót képes még csatasorba állítani. Az, hogy Kelet-Ukrajnában az orosz invázió sikeres több helyen, azzal indokolta, ha a kiképzett embereik támadni és ellentámadni kell, ahhoz újabb és újabb nyugati fegyverszállítmányokra van szükség.

Míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június elején naponta 60-100 elesett ukrán katonáról beszélt, addig Mark Milley amerikai vezérkari főnök naponta százra becsülte a halottak és négyszázra a sebesültek számát, és úgy vélte, hogy Oroszország is tetemes veszteségek árán képes csak fokozatosan területet szerezni, és az ukrán erők hatékonyan védekeznek.

A Moszkvával folytatandó potenciális béketárgyalásokról az ukrán főtárgyaló közölte, hogy hetente egy-két alkalommal telefonon beszélnek az orosz tárgyalókkal, de mindkét fél tudja, nem most van az ideje a tárgyalásoknak, ennek ellenére tisztában van azzal, hogy a háborút kompromisszummal kell lezárni. Megjegyezte, hogy az otthoni közvélemény az állítólagos orosz háborús bűnökről és vérengzésekről szóló hírek következtében egyáltalán nem támogatja a tárgyalásokat Moszkvával.

Azt sem titkolta el Arahamija, hogy Oroszországot a magas energiaárak jelenleg némileg megóvják a gazdasági szankciók teljes hatásától, de 3-4 év múlva Moszkvában érezni fogják a büntetőintézkedések teljes erejét. „Kérdés, hogy 3-4 év múlva mi megleszünk-e még, hogy lássuk ennek hatását" - fogalmazott az ukrán politikus.
Hirdetés
Hirdetés