Mai névnap:

Majdnem félmillió volt a májusi bruttó átlagkereset

10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: freepik.com

A KSH adatai szerint a 495 900 forintos bruttó átlagkeresethez elsősorban a már részben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járult hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn kiadott adatai szerint túl nagy baj nem lehet a családok költségvetésében, ugyanis májusban azok, akik teljes munkaidőben dolgoztak, átlagban bruttó 495 900 forintot vittek haza. Ez pedig az egy évvel korábbinál 14,9 százalékkal magasabb, volt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,6 százalékkal, 342 000 forintra emelkedett.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 461 700 forintra becsülhető, 14,3 százalékkal meghaladta a tavaly májusit. Az átlagkereset emelkedéséhez elsősorban a már részben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járult hozzá.

Ha valaki mégis azt érezte, hogy a fizetése sokkal kevesebbre elég, mint korábban, annak az az egyszerű magyarázata, hogy amíg a reálkereset 3,8 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak 10,7 százalékkal emelkedtek. Természetesen átlagosan…
Hirdetés
Hirdetés