393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A magyarok ingatlanba menekítik a vagyonukat, ami árfelhajtó tényező

10perc.hu
2022. 03. 23.
A magyarok ingatlanba menekítik a vagyonukat, ami árfelhajtó tényező

A hitelkamatok még mindig nagyon alacsonyak, az ingatlan pedig továbbra is olyan kiváló befektetési lehetőség, aminek gyakorlatilag nincs ma alternatívája.

2012 óta folyamatosan drágulnak az ingatlanok az egész országban, az elmúlt két-három évben pedig meredeken kezdtek emelkedni az árak a piacon. Sokan azt jósolták, hogy a koronavírus-járvány kitörésének évében elérhetjük a plafont, de nagy meglepetésre az árak ismét emelkedni kezdtek és ez a tendencia azóta is tart.

Mindenki számít arra, hogy valamikor tetőznie kell az ingatlanpiacnak. Az előző esztendőkből kiindulva nyáron biztosan lesz egy megtorpanás, azt viszont nehéz megjósolni, hogy innen lefelé fordulnak-e majd az árak. Lakásvásárlásra olcsó hitelt lehet felvenni és ezzel élnek is a magyarok, akik hagyományosan szeretik ingatlanban tartani a pénzüket. Ez pedig pörgeti a piacot.



Akinek van pénze, annak az ingatlanbefektetés a legjobb megoldás, nem nagyon van más, hasonlóan jó lehetőség. Az állampapír pár százalékos biztos hozamot hoz ugyan, de akik részvénycsomagokba vásárolták be magukat és alapkezelőknek adták a pénzüket a pandémia előtt, akár 20 százalékot is veszíthettek pénzükből. Ehhez képest egy ingatlanvásárlás a bérbeadással együtt 30 százalékos hasznot is hozhat éves szinten, ráadásul kisebb kockázattal.

Ráadásul az infláció és az építőanyagárak emelkedése is rátesz egy lapáttal a drágulásra. A kivitelezők biztonsági játékot játszanak, felüláraznak, ezért mindenki más is felüláraz, nincs árverseny. Míg egy év ezelőtt Budapesten és a Balaton a jobb adottságú ingatlanoknál 750 ezer forintos négyzetméteráron lehetett vásárolni egy újlakást, ez mostanra egymillió forint fölé emelkedett.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek