EUR: 369,28 Ft
USD: 343,07 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,28 Ft
RON: 74,51 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Magyar tenisz: köddé vált milliárdok nyomában

Sport
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A megbízott igazságügyi könyvszakértő szerint a korábban közzétett 3,5 milliárd forintnál egymilliárddal nagyobb a hiány a Magyar Tenisz Szövetségnél (MTSZ).

Igencsak megdöbbentő hír jelent meg az MTSZ honlapján, ugyanis a könyvszakértői vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy igaza volt a szervezet elnökségének abban, hogy nem javasolta a 2019-es éves beszámoló közgyűlési elfogadását. Mint kiderült, a régi vezetés saját bevallása szerint 3,5 milliárd forintos hiányt halmozott fel, melynek konszolidálását az államtól kérte.

Nos, az azóta lezajlott és nemrég befejeződött vizsgálat kiderítette, szembetűnő elszámolási anomáliák találhatóak a könyvelésben, így az elmúlt hónapokban a szövetség egy igazságügyi könyvszakértőt vont be a munkába, aki a napokban tárta az elnökség elé jelentését, ami még a vártnál is sokkal sötétebb képet fest a múltbeli működésről.


Az egymilliárdos plusz hiányon túlmenően közel 220 millió forint áfa visszafizetési kötelezettségre is fény derült      Fotó: freepik.com


A jelentésből többek között kiderül, hogy a szövetség az utóbbi években a szükséges számviteli szabályzatok és belső ellenőrzés teljes hiánya mellett működött. A korábban előterjesztett beszámoló pedig egyáltalán nem a valós képet mutatta a gazdálkodásról, mivel az igazságügyi könyvszakértő véleménye szerint a kötelezettségek (hiányok) mértéke a publikáltnál több mint egymilliárd forinttal nagyobb, ráadásul ezen túlmenően közel 220 millió forint áfa visszafizetési kötelezettségre is fény derült.

A szakértői jelentésből is kitűnő felelőtlen gazdálkodással összefüggésben az MTSZ több feljelentést is tett - többek között büntető feljelentést Richter Attila korábbi főtitkár ellen -, amelyek alapján a NAV vizsgálata jelenleg is folyamatban van. Az állam tavaly augusztusban jóváhagyott egy 2,5 milliárdos támogatást a szövetség részére, hogy a sportszervezet abból finanszírozza a megvalósítandó szakmai programokat és fejlesztéseket. Az MTSZ elnöksége mind a szövetség 2019-es beszámolóját, mind a közhasznúsági és az igazságügyi könyvszakértői jelentést is elfogadta.