393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A magyar külügyminiszter egyedüli uniós politikusként tárgyalt az ENSZ BT üléséről kirohanó Szergej Lavrovval

10perc.hu
2022. 09. 23.
A magyar külügyminiszter egyedüli uniós politikusként tárgyalt az ENSZ BT üléséről kirohanó Szergej Lavrovval

Szijjártó Péter szerint orosz energiahordozók nélkül nem tudna működni a magyar gazdaság, az emberek nem tudnának fűteni, meleg vizet használni vagy éppen főzni. Vajon az EU meddig tűri ezt a különutas politikát?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén egy érdekes színjátékot adott elő Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter előbb felszólalt az ülésen – megpróbált minden felelősséget Ukrajnára és a Nyugatra hárítani az ukrajnai háborúval kapcsolatban –, majd meg sem hallgatva a többiek reagálását, egyszerűen elhagyta az üléstermet.

A Guardian által is megírt kirohanást követően Szijjártó Péter egyedüli EU-s külügyminiszterként tárgyalt Szergej Lavrovval New Yorkban. A magyar politikus szintén megrótta a többi országot, mondván, hogy a más véleményére egyébként nem kíváncsi orosz külügyminiszterrel senki sem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

Az ENSZ e heti közgyűlése a legjobb lehetőséget kínálta az ukrajnai béketárgyalások megkezdésére, de eddig nem került és már valószínűleg nem is kerül sor ilyen megbeszélésekre a felek között" - közölte Szijjártó Péter. Azzal indokolta a különutas politikáját, hogy Ukrajna szomszédjaként Magyarországon a háború minden egyes következménye szinte rögtön és rendkívül súlyosan megjelenik. Erre példaként hozta fel az elszabadult inflációt és a menekültáradatot.



A magyar külügyminiszter hozzátette, párbeszéd nélkül nem jöhet létre a béke, ám arról teljesen megfeledkezik, miszerint az oroszok nem tárgyalni akarnak az ukránokkal, hanem a saját maguk által kreált békediktátumok feltétel nélküli elfogadását, valamint Ukrajnához tartozó területek elcsatolását tartják egyetlen tárgyalási alapnak.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy orosz energiahordozók nélkül nem tudna működni a magyar gazdaság, az emberek nem tudnának fűteni, meleg vizet használni vagy éppen főzni. Kiemelte, hogy a Gazprom továbbra is zavartalanul szállít hazánkba, valamint a szerződéses mennyiség feletti megállapodásnak köszönhetően minden nap az 5,8 millió köbméter plusz gázszállítást is teljesíti a Török Áramlat gázvezetéken keresztül.

Magyarország felelős energiapolitikát folytat, nemzeti érdekünk azt diktálja, hogy Oroszországgal, a Gazprommal megbízható, kiszámítható együttműködést folytassunk, e nélkül ugyanis Magyarország ellátása nem állna biztos lábakon" – közölte a magyar külügyminiszter.

Főkép forrása:
Facebook/Szijjártó Péter

További cikkek