393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Macron: félig tele, vagy félig üres a választási pohár?

10perc.hu/FG
2022. 06. 19.
Macron: félig tele, vagy félig üres a választási pohár?

A köztársasági elnök koalíciója nyerte a francia parlamenti választásokat, de nem lesz abszolút többségük a Nemzetgyűlésben.

A választópolgárok a parlamenti választások második fordulója során a francia parlament alsóháza, az 577 képviselőt számláló Nemzetgyűlés tagjait választották meg a következő öt évre. Nem végleges eredmények szerint az Emmanuel Macron mögött álló  Ensemble! (Együtt!) nevű jobbközép szövetség 230 mandátumot szerzett, amivel megnyerte a választásokat.

Ez ugyanakkor messze elmarad a remélt 289 képviselői helytől, mely az abszolút többség megszerzéséhez szükségeltetett volna. A konzervatív Köztársaságiak (Les Républicains) várható 76 mandátumával kiegészülve ugyanakkor biztosított lehet a stabil jobbközép kormányzás Macron elnök következő elnöki ciklusa során is.



A választás második helyezettje a baloldali pártszövetség, a Jean-Luc Mélenchon által a választások előtt létrehozott NUPES, amely várhatóan 149 képviselői helyet nyert el, s ezzel a Nemzetgyűlés második legerősebb politikai tömbje lesz.

A nap legnagyobb nyertese ugyanakkor Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés nevű pártja lett. 89 megszerzett mandátumuk ugyan csak a harmadik helyre volt elég a versenyben. A Nemzeti Tömörülés így frakciót is létrehozhat majd a törvényhozásban. A választási részvétel meglehetősen alacsony, 38 százalék körüli volt.

Az igen valószínű forgatókönyv Macron centristáinak és a konzervatív Köztársaságiaknak a koalíciója lesz. Utóbbiak tehát a királycsináló pozíciójába kerültek, pedig csak a negyedik helyet szerezték meg a választások során. A két politikai formáció azonban hasonló értékeket vall, programjuk is összeegyeztethető lesz nagy valószínűség szerint.

Főkép forrása:
France24

További cikkek