Mai névnap:

Lukasenka vallomása: "Ráengedtük a migránsokat Európára"

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: BBC

A fehérorosz elnök kijelentette, továbbra sem fogják megakadályozni a menekülteket abban, ha a jobb élet reményében nyugatra vágynak, de azt tagadta, hogy ő hívta be őket az országba.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szinte beismerő vallomást tett a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak, miután az interjújában kijelentette, "abszolút lehetséges", hogy országa segített a lengyel határon összegyűlt embereknek átjutni Lengyelországba és így az Európai Unió területére.

„Szlávok vagyunk. Van szívünk. Katonáink tudják, hogy a bevándorlók Németországba tartanak. Lehet, hogy valaki segített nekik. Én nem is fogok ezzel foglalkozni. Megmondtam, hogy nem fogok bevándorlókat a határon feltartóztatni és ott tartani őket, és ha ezután is érkeznek, akkor sem fogom megállítani őket, mivel nem az én hazámba tartanak, hanem az önök országaiba" - mondta Lukasenka a BBC-interjúban.

A fehérorosz elnök hozzátette ugyanakkor, hogy nem ő hívta Fehéroroszországba a lengyel határon összegyűlt embereket, és nem is akarja, hogy átvonuljanak Fehéroroszországon. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a hatalmát védő rendőrök embereket vertek meg a főváros Okresztina utcai fogházában. Hozzátette, érdekes, hogy azokat a videókat nem mutogatják nyugaton, amikor rendőröket vertek a tüntetők.
Hirdetés
Hirdetés