393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Levéltakaróból lakásdísz

10perc.hu
2020. 11. 27.
Levéltakaróból lakásdísz

A színesen hulló falevelek összegereblyézése és kidobása helyett számos lehetőségünk van egyéb módon, például az otthonunkat feldíszítve hasznosítani az őszi erdő színkavalkádját.

Az ősszel lehullott levelek a talajon évről évre vékonyabb-vastagabb takarót alkotnak, ami a termőréteg kialakulásában és a talajban lakó élőlények megmaradásában is létfontosságú szereppel bír. A lebomló levelek nem csupán szerves- és ásványi anyagokkal gazdagítják a környezetüket, de a belőlük kialakult réteg a kiszáradástól és a fagytól is védi az alatta húzódó talajt, élőlényeket. A csúszós-nyálkás réteg kialakulásának megelőzése céljából a járdáról, teraszról összegyűjtött egészséges leveleket akár gyümölcsfáink környékére is kihordhatjuk, ezzel is segítjük a talajképződést és a fák tápanyagellátását.



Ugyanakkor egy félreeső helyen meghagyott levélkupaccal a kisebb állatok téli túlélését is segíteni tudjuk. A kevésbé népszerű kisebb-nagyobb bogarak és csigák mellett a levelek között akár a sokkal kedveltebb sündisznók is kényelmes téli fészket építhetnek maguknak. Az egy.hu szerint a leveleket komposztálóban is gyűjthetjük, hogy később a lebomlott, szervesült anyagot egyéb helyeken hasznosíthassuk.

Ám ne feledkezzünk meg arról, hogy a lehullott levelek akár lakásunk díszeivé is válhatnak. Készíthetünk a segítségükkel különböző dekorációkat, asztali díszeket, melyek aztán feldobhatják érdekes színvilágukkal a nappalit vagy éppenséggel a hálószobát. Ha van rá lehetőségünk, az előzetesen óvatosan megtisztogatott színes leveleket akár be is szkennelhetjük, a gyönyörű és részletgazdag képeket bármilyen további célra felhasználhatjuk.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek