393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Legdrágább az élet! Ekkora drágulást még az EU sem látott, mint ami az utóbbi egy évben történt Magyarországon

10perc.hu
2022. 09. 20.
Legdrágább az élet! Ekkora drágulást még az EU sem látott, mint ami az utóbbi egy évben történt Magyarországon

A kenyér ára az egekben, de a húsok is nálunk drágultak a legjobban, de említhetnénk a rizst, a bort, a teát, de még a pizzát is.

Lassan tényleg az egekbe emelkednek a magyar inflációs adatok, ráadásul az Eurostat felmérése szerint Magyarországon azt átlagos áremelkedés mértéke már augusztusban is 18,6 százalékos volt, ami pontosan a negyedik legmagasabbnak számított az EU-ban, sorrendben Észtország, Lettország és Litvánia mögött. Ugyanakkor az élelmiszerek kategóriájában verhetetlen az unión belül a magyar áremelkedés.

Egekben az élelmiszer ára Magyarországon, egészen pontosan 34 százalékkal nőttek átlagosan az élelmiszerárak 2021 és 2022 augusztusa között. A litván élelmiszerek átlagosan 30,1, a lett élelmiszerárak pedig 26,3 százalékkal nőttek egy év alatt. A penzcentrum.hu úgy számol, hogy a kiugró magyarországi drágulás majdnem két és felszerese (2,3) az EU-s átlagnak.

Az Eurostat adatai szerint a kenyér 65,5 százalékkal drágult 2021 és 2022 augusztusa között. Ez gyakorlatilag a kétszerese annak a drágulásnak, amit a másik legnagyobb dráguló Litvánia mondhat magának a maga 33,3 százalékos drágulásával, míg az EU-s átlagdrágulás a kenyér terén 18 százalékos volt.



A rizs Magyarországon augusztusban 36,9 százalékkal drágult tavaly augusztushoz képest, ez az EU-ban a második legrosszabb adat, a húsok átlagosan 27,6 százalékkal drágultak Magyarországon, ez az egész EU-t nézve a legrosszabb adat. A sajtok és a túró átlagosan 60,7 százalékkal lettek drágábbak – ez szintén a legmagasabb drágulás az egész EU-t nézve –, míg a tojás átlagosan 42 százalékkal drágult hazánkban, ez az EU-ban a második legmagasabb drágulás.

A borok átlagosan 14 százalékkal drágultak, ez az EU 3. legrosszabb adata, a rövid italok és likőrök hasonló mértékben, szintén 14,4 százalékkal lettek drágábbak, ez az EU legrosszabb adata, míg a sörök átlagosan 17,7 százalékkal kerültek többe idén augusztusban Magyarországon, mint tavaly augusztusban, ez szintén az EU legrosszabb adata.

Az euró-árfolyam rendkívüli mértékben hatással van az életünkre, az árak kapcsán. Az Eurostat ezeket az árakat például euróban számolta ki, így a rendkívül gyenge magyar valuta erősen rányomja bélyegét azokra az árakra, amikkel a boltban találkozhatunk. Ez pedig főleg azoknál a termékeknél jelenik meg, amiket jobbára importálunk az országban.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek