EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Legdrágább az élet! Ekkora drágulást még az EU sem látott, mint ami az utóbbi egy évben történt Magyarországon

10perc.hu
5 napja
Kiemelt kép: freepik.com

A kenyér ára az egekben, de a húsok is nálunk drágultak a legjobban, de említhetnénk a rizst, a bort, a teát, de még a pizzát is.

Lassan tényleg az egekbe emelkednek a magyar inflációs adatok, ráadásul az Eurostat felmérése szerint Magyarországon azt átlagos áremelkedés mértéke már augusztusban is 18,6 százalékos volt, ami pontosan a negyedik legmagasabbnak számított az EU-ban, sorrendben Észtország, Lettország és Litvánia mögött. Ugyanakkor az élelmiszerek kategóriájában verhetetlen az unión belül a magyar áremelkedés.

Egekben az élelmiszer ára Magyarországon, egészen pontosan 34 százalékkal nőttek átlagosan az élelmiszerárak 2021 és 2022 augusztusa között. A litván élelmiszerek átlagosan 30,1, a lett élelmiszerárak pedig 26,3 százalékkal nőttek egy év alatt. A penzcentrum.hu úgy számol, hogy a kiugró magyarországi drágulás majdnem két és felszerese (2,3) az EU-s átlagnak.

Az Eurostat adatai szerint a kenyér 65,5 százalékkal drágult 2021 és 2022 augusztusa között. Ez gyakorlatilag a kétszerese annak a drágulásnak, amit a másik legnagyobb dráguló Litvánia mondhat magának a maga 33,3 százalékos drágulásával, míg az EU-s átlagdrágulás a kenyér terén 18 százalékos volt.


Egekben az élelmiszer ára Magyarországon, egészen pontosan 34 százalékkal nőttek átlagosan az élelmiszerárak 2021 és 2022 augusztusa között      Fotó: freepik.com


A rizs Magyarországon augusztusban 36,9 százalékkal drágult tavaly augusztushoz képest, ez az EU-ban a második legrosszabb adat, a húsok átlagosan 27,6 százalékkal drágultak Magyarországon, ez az egész EU-t nézve a legrosszabb adat. A sajtok és a túró átlagosan 60,7 százalékkal lettek drágábbak – ez szintén a legmagasabb drágulás az egész EU-t nézve –, míg a tojás átlagosan 42 százalékkal drágult hazánkban, ez az EU-ban a második legmagasabb drágulás.

A borok átlagosan 14 százalékkal drágultak, ez az EU 3. legrosszabb adata, a rövid italok és likőrök hasonló mértékben, szintén 14,4 százalékkal lettek drágábbak, ez az EU legrosszabb adata, míg a sörök átlagosan 17,7 százalékkal kerültek többe idén augusztusban Magyarországon, mint tavaly augusztusban, ez szintén az EU legrosszabb adata.

Az euró-árfolyam rendkívüli mértékben hatással van az életünkre, az árak kapcsán. Az Eurostat ezeket az árakat például euróban számolta ki, így a rendkívül gyenge magyar valuta erősen rányomja bélyegét azokra az árakra, amikkel a boltban találkozhatunk. Ez pedig főleg azoknál a termékeknél jelenik meg, amiket jobbára importálunk az országban.
Hirdetés
Hirdetés