393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Leégtél a napon? Segítünk, miként regeneráld a bőröd!

10perc.hu
2022. 06. 19.
Leégtél a napon? Segítünk, miként regeneráld a bőröd!

Nemcsak a napozás előtt, hanem közben és utána is fontos a megfelelő arc- és testápoló krémek használata.

Végre itt a nyár, és a kánikulában mindenki a vízpartra vágyik. Hiába vagyunk azonban tisztában a napozás káros hatásaival, gyakran megfeledkezünk a teljes körű fényvédelemről. De vajon milyen készítményeket érdemes használnunk, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

„A napozásban érdemes betartanunk a fokozatosság elvét, ha pedig hosszú órákig a tűző napon tartózkodunk, a vékony, pamut hosszú ujjú ing, kalap vagy napernyő is segíthet elkerülni a leégést - mondta el a 10perc.hu érdeklődésére dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa.

Ahogyan általában, a bőr regenerációját nyáron is segíti az A, B, C és E vitaminok bevitele. Ebben az időszakban érdemes magas vitamintartalmú dzsúzt, citrusfélét, például limonádét fogyasztani, napozás közben pedig különösen ügyelnünk kell a kellő mennyiségű folyadékbevitelre.



Már napozás előtt is érdemes használni after sun készítményeket, ugyanis jól kondicionálják a bőrt, amíg így kevésbé szenvedhet fényártalmat. Ha azonban már kialakult egy enyhe bőrpír, azt kitűnően enyhítik, hűsítik, ápolják az ilyen készítmények.

Abiológus arra is figyelmeztet, hogy a fényvédők SPF-faktora az átlagos földi napsütés fényösszetételéhez van bemérve, azonban nem minden földrészen egyformán erős az ózonpajzs. Ezért érdemes megnézni az időjárásjelentést, hármas UV-faktortól ugyanis már kifejezetten kell a fényvédelem.



Fontos tudni, hogy fényvédőből kétfélét választhatunk: a kémiai, illetve a fizikai fényszűrőket tartalmazó típust. Tavasszal, nyár elején legcélszerűbb, ha az utóbbit használjuk, a kémiai fényszűrők ugyanis önmagában véve is megterhelőek lehetnek a bőrünk számára.

Testápolókból is érdemes természetes, gyulladáscsökkentő hatóanyagokban gazdag készítményt választani. Többek közt például a cickafarok, a körömvirág- vagy homoktövis kivonat, az orvosi somkóró, a tamanu olaj, a reishi gomba és a kakaóvaj is bőrnyugtató hatással bír, és kiválóan regenerálja a bőrt.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek