EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Leállították az orosz kőolajszállítást Magyarországra

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Már augusztus 4-e óta nem jön olaj a Barátság vezetéken, értesült róla a Bloomberg hírügynökség.

A megállapodás szerint Magyarország, Szlovákia és Csehország továbbra is hozzájuthatna a Barátság vezetéken érkező olajhoz, de augusztus 4-én elzárták a csapot.

A hírt a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be kedden, öt nappal a leállás után. Szlovákia, Magyarország és Csehország elvileg az EU-s olajembargó decemberi startja után is jogosult lenne a Bartáság vezetékből orosz olajra, mert tengeri kikötő nélkül máshonnan nem tudnának szerezni, de a szállítás most mégis leállt.

Az orosz Transznyeft azért állította le a szállítást, mert nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek. Az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem sikerült az utalás az oroszok állítása szerint, az elküldött pénz visszaérkezett a számlájukra – írja a 444.hu.

A Transznyeft azt ígéri, hogy mihamarabb megoldást találnak a problémára és fizetni fognak.

A Portfolio kérdésére válaszolva a hazai olajvállalat azt mondta:

"Bár a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is".

Hozzátették, hogy a leállás időzítése abból a szempontból „szerencsésnek” mondható, hogy a Mol százhalombattai finomítója egyébként is csökkentett kapacitásokkal működik ütemezett karbantartások miatt, így ez a hazai ellátást nem befolyásolja.
Hirdetés
Hirdetés