393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A laptop sem bírja a kánikulát!

10perc.hu
2022. 07. 25.

A forróság az emberi szervezetre is rendkívül megterhelő hatással van, akárcsak a számítógépeinkre, utóbbiak esetében mindenképpen vigyázzunk arra, hogy semmiképp ne melegedjenek túl.

Az extrém hőség ráadásul nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, hanem a számítógépeket is: 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten már könnyen túlmelegedhetnek az eszközök, és minél melegebb van, annál nagyobb annak a veszélye, hogy a laptop vagy a PC meghibásodik. A bajt intő jelek előzik meg, ilyen lehet például, ha a gép hangosabban zúg a szokásosnál, vagy ha a programok rendkívül lassan futnak rajta.

A laptopok ideális üzemi hőmérséklete 30-70 fok közötti. Ezen az üzemi hőfokon tudnak előírás szerint működni, e fölött viszont már nincs rá garancia, hogy ne keletkezne bennük valamiféle meghibásodás. Ugyanakkor tény, hogy a modern eszközök már megfelelő védelemmel vannak ellátva és visszavesznek a teljesítményből szükség esetén.

Ha rendkívüli melegnek vannak kitéve a laptopok, akkor akár le is állhatnak, ez pedig hosszú távon nem egészséges. A konzumer kategóriás, otthoni használatra szánt gépeknél szokott előfordulni, hogy akár a burkolat is megolvad, ha erős napfénynek van kitéve. Ezeknek élettartamát a garancia végéig tervezik, tehát 2-3 évesen már nem képviselnek olyan jó minőséget és a hőségnek is kevésbé ellenállók.


Az otthoni használatra szánt gépeknél szokott előfordulni, hogy akár a burkolat is megolvad, ha erős napfénynek van kitéve, így mindig figyeljünk arra, hogy ne kerüljön huzamosabb ideig napra a gépünk     Fotó: freepik.com


Ezzel szemben az üzleti kategóriás (business class) gépek kialakítása egy magasabb szintet jelent, és nem jellemző, hogy a napsütés kárt tenne bennük. Ennél a kategóriánál mindig érvényes, hogy a burkolat jóval ellenállóbb anyagból készül, illetve jellemző az is, hogy fejlett hűtőrendszerrel rendelkeznek, ami megakadályozza, hogy a hő jelentősebb kárt tegyen az eszközben a használat során.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hűtőrendszer csak abban az esetben működik megfelelően, ha ügyelünk annak tisztaságára. A felgyülemlett por vagy más szennyeződések akadályozhatják a megfelelő légáramlást, így csökkentik a hűtés hatékonyságát. Amennyiben laptopunk hajlamos túlmelegedni, előbb érdemes megvizsgálni és kitisztítani a hűtőrendszerét.

A meleg okozta kisülés vagy alkatrész-meghibásodás nem villámcsapásként érkezik, intő jelek előzik meg azokat. Ilyen lehet, ha a gép hangosabban zúg a szokásosnál vagy a programok lassabban akarnak betölteni, a megszokottnál jóval lassabban lehet rajtuk dolgozni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek