393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Lángokban áll Kazahsztán!

10perc.hu
2022. 01. 06.
Lángokban áll Kazahsztán!

Az üzemanyagár-emelkedés miatt kirobbant lázadás országszerte összecsapásokat hozott a rendfenntartók és a tüntetők között, és a rendőrség több tucat „rendbontót” megölt ma reggel Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban.

Döbbenetes történések zajlanak Kazahsztánban. Az üzemanyagár-emelés miatt vasárnap este Zsanaozen városban kitört. Azóta több más városra, közöttük az ország legnagyobb városára, Almatira és a fővárosra, Nur-Szultanra is átterjedt.

A zavargásokban a rendőrség és a nemzeti gárda nyolc tagja halt meg, másik 317 pedig megsebesült – jelentette a Szputnyik orosz hírportál és a zakon.kz kazah portál a kazah belügyminisztériumra hivatkozva. Ugyanakkor ma reggel az Almati főterén lezajlott újabb összecsapások alkalmával a rendőrök nyolc tüntetőt agyonlőttek.

Nem véletlen, hogy Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök bejelentette, hogy bevetik a kazah fegyveres erőket a rend helyreállítása érdekében. Az üzemanyagár-emelkedés miatti zavargások ugyanis a jelek szerint általános lázadásba fordultak. „A terrorista bandák” Almati térségében ejtőernyős alegységekkel bocsátkoztak harcba – mondta az elnök.



Tokajev azt is bejelentette, hogy a tüntetők által elfoglalt almati repülőtér ismét a kormány ellenőrzése alatt áll. A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint a repülőtéren folytatott terrorellenes művelet során a kazah fegyveres erők két tagja meghalt. A kazah elnök az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét is kérte – mint fogalmazott – az országát fenyegető „terrorveszély” ellen.

A Habar-24 televízió által közvetített tanácskozáson az elnök közölte, hogy „terrorista csoportok” Almatiban és más városokban infrastrukturális épületeket foglalnak el. Elsősorban azokat a helyiségeket szállják meg, ahol lőfegyver található. Mint mondta, jelenleg is folyik a harc Almati közelében a „terrorista bandák” és a védelmi minisztérium légideszantos alegységei között.

Főkép forrása:
Eyepress

További cikkek