395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A kultúrát is tönkre teszi az energia ára, novemberben bezár a magas rezsiköltségek miatt az Erkel Színház

10perc.hu
2022. 09. 22.

A gáz esetében egymilliárd forint körüli összegről szól a szolgáltatótól kapott új ajánlat, ami 8-10-szeres változás a korábbiakhoz képest, az áram esetében is hasonló nagyságrenddel kell már számolni.

Noha a kormánypártok választási szlogenje éppen arról szólt, hogy előre megyünk, nem hátra, az elszabaduló energiaárak miatt lassan a középkorig jutunk vissza. Például az állami intézményeket maximum 18 Celsius fokra lehet majd felfűteni, sorba zárnak be a szállodák és a fürdők.

Ám most kiderült az rtl.hu cikkéből, hogy a kulturális élet is megszenvedi a rezsiköltségek elszabadulását. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádióban elmondta, a megvont állami támogatás és az új rezsiszámlák összességében hárommilliárd forint mínuszt jelentenek az intézmény költségvetésében.

„Az Eiffel Műhelyházban például távfűtés van, január 1-jétől lesz érvényes az új ár, de még nem tudjuk, mi várható a következő évre, márpedig az Eiffel 30 ezer négyzetméteres, ami nagyon nagy terület. Az Operaházra és az Erkel Színházra vonatkozóan olyan árakat kaptunk, amelyek kifizethetetlenek, ezért az Erkelt be is fogjuk zárni november 6-ával, és majd a fűtési idény végén nyitjuk ki” – árulta el a főigazgató.



Amint azt Ókovács Szilveszter elmondta, az Operaházban viszont kitartanak, mert azt nem lehet, hogy a 18 fokos intézkedésen túl – mert azt kötelező betartani – bármi mást csináljanak. „A vezérhajónak működnie kell, és ezt egyelőre nem látom veszélyben" – fogalmazott.

A gáz esetében egymilliárd forint körüli összegről szól a szolgáltatótól kapott ajánlat, ami 8-10-szeres változás. Az áram esetében is hasonló nagyságrenddel kell már számolni, bár a konkrét szám még nincs meg. Az összességében hárommilliárd forintos mínusz az intézmény költségvetésének az ötöde. Ezt pedig a működési költségből kell valahogy megspórolni.

Főkép forrása:
opera.hu
Címkék:
#színház

További cikkek