393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A közrendű szerelmét választotta, kikerül a japán császári családból

10perc.hu/FG
2021. 10. 26.

Mako hercegnő felrúgva a távol-keleti ország hagyományait, és az Egyesült Államokban élő jogászhoz ment ma férjhez, így távoznia kell az uralkodó családból.

Mako hercegnő, Naruhito császár unokahúga közrendű férfihoz köti életét. Az ifjú hölgy, aki hétvégén töltötte be 30. életévét, a vele egykorú, friss diplomás, az Egyesült Államokban élő jogász Kei Komuro hitvese lett a mai napon.

Házasságának azonban ára van: elveszíti császári hercegnői címét, távoznia kell az uralkodó  családból, s elesik az esküvője alkalmából a hagyományok szerint őt megillető 153 millió jen (1,35 millió dollár) kifizetésétől is, melyet az uralkodó esküvői ajándéka jogcímen kapna, ha hitvese is arisztokrata lenne.

A pár kapcsolatát 2017-es eljegyzése óta kiemelt médiafigyelem övezi a tradícióira oly büszke, konzervatív szigetországban. Szerelmükre a vőlegény polgári származása mellett az is árnyat vetett, hogy Kei családjának pénzügyi problémái adódtak. A japán uralkodó család tagjai szigorú, sok évszázados társadalmi normáknak megfelelve élik életüket a kyotói császári palotában. Mako és Kei szerelmi kapcsolata, mai házassága súlyos normasértés a felkelő nap országában.

Így aztán az ifjú pár előre menekül: nem volt arisztokratikus esküvő sem, Mako nem viselt kimonót a boldogító igen kimondásakor, ebben is szakítva a hagyományokkal. Vőlegénye nemrég érkezett meg Japánba az Egyesült Államokból, ahol jogi területen dolgozik. Érkezése után kéthetes karanténba került, melynek letöltése után megnyílt az út az esküvő bejelentése előtt – írja a France24.com.

Házasságkötésük után az ifjú pár elhagyja Japánt, Amerikában fognak élni. Egyelőre nem világos, hogy Mako vállal-e majd munkát az Államokban, ami újabb kuriózum lenne származását tekintve. Tudása meg lenne hozzá: a Tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen Művészet és kulturális örökség szakon végzett, s e mellett van egy Mester fokozatú végzettsége is Múzeumi tanulmányok szakirányon a nagy-britanniai Leicester egyeteméről.


Nem volt arisztokratikus esküvő, Mako nem viselt kimonót a boldogító igen kimondásakor     Fotó: France24


A királyi családok tagjai körében nem szokványos a família elhagyása, az ehhez tartozó jogosultságokról való lemondás, hiszen az többnyire hatalmas presztízs- és anyagi veszteséggel is jár egyben. A polgári élet sokkal több megpróbáltatást ígér, a modern kori monarchiák királyi családjai ma is egyfajta burokban élnek.

Ennek ellenére találunk azért példákat az előjogokról, vagy azok egy részéről való lemondásra a múltban is. Diana hercegnő Károly herceggel való 1993-as szakításakor, három évvel válásuk kimondása előtt egy évre teljesen visszavonult a rivaldafénytől, kilépett a királyi család életéből.

2013-ban Albert belga király rossz egészségi állapotára hivatkozva mondott le a trónról, a valódi ok azonban egy szerelmi affér, illetve egy abból származó, házasságon kívüli leánygyermek születése lehetett. János Károly spanyol király, Beatrix holland királynő valamint Akihito japán császár egyaránt önként mondtak le a trónról fiuk javára a 2010-es években.

Egyes országokban bizonyos esetekben ma már nem egy életre szóló hivatás uralkodónak, vagy éppen az uralkodó család tagjának lenni. Ha úgy hozza az élet, frissítésre, generációváltásra van szükség. A brit Harry herceg és polgári hitvese, Meghan Markle szintén az uralkodói családon kívül képzelik el jövőbeni életüket. Nem Mako hercegnő tehát az egyetlen, aki szerelméért minden hidat feléget a háta mögött.

Főkép forrása:
France24

További cikkek