393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Közel 100 millió dollárba kerül a brit királyi család

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 03. 15.

A részben a brit adófizetők által alapított Sovereign Grant alapot használják a monarchia hivatalos kiadásainak fedezésére: ebbe beletartoznak az utazási és biztonsági költségek, továbbá az épületek fenntartásának, valamint a kiszolgáló személyzet bérének finanszírozása.

A brit királyi család tagjának lenni sokkal költségesebb létforma, a monarchia büdzséjének jelentős részét a brit adófizetők állják. A legfrissebb Sovereign Grant jelentés szerint a brit monarchia fenntartási költsége 2019 - 2020 között mintegy 69,4 millió fontot (96 millió dollár) kóstált.

A részben a brit adófizetők által alapított Sovereign Grant alapot használják a monarchia hivatalos kiadásainak fedezésére: ebbe beletartoznak az utazási és biztonsági költségek, továbbá az épületek fenntartásának, valamint a kiszolgáló személyzet bérének finanszírozása. Az alap mindenkori értékét az határozza meg, hogy a Crown Estate, a királyi család masszív ingatlan portfóliója mennyi pénzt hoz be az adott évben. 2019-2020 között ez az összeg 82,4 millió font (mintegy 114 millió dollár) volt. A család 69,4 millió fontot költött hivatalos kiadások jogcímen, melyből 21 millió fontot a Buckingham Palota felújítására fordítottak.


Harry és Vilmos hercegek fejenként mintegy 6,4 millió dollárt kaptak évente Károly hercegtől    Fotó: AFP


Harry herceg és Meghan Markle múlt vasárnapi bombasztikus interjúja ráirányította a figyelmet a fiatal pár pénzügyi függetlenségre való igényére is. Innen pedig már csak egy lépés elgondolkozni azon, mennyibe is kerül valójában a brit királyi udvar fenntartása, egyes tagjai védelmének garantálása a szigetország adófizetői számára.

Harry herceg felfedte, hogy röviddel távozási szándékuk bejelentése után a párt leválasztották a királyi család pénzügyi köldökzsinórjáról, és a biztonságukra vigyázó osztag kirendelését is visszavonták. Bár a sussexi herceg nem részletezte biztonsági igényük költségeit, Kent Moyer, a World Protection Group nevű, ismert személyek és nagy értékű ingatlanok védelmét világszerte garantáló cég vezetője a Forbes magazinnak elmondta: az arany standard fokozatú, 24 órás védelem költsége körülbelül 4 millió dollárra jön ki évente.


A pár jelenleg Harry herceg 10 millió dolláros örökségéből él, mely Diana herecegnő halála óta illeti meg    Fotó: CBS


Harry herceg és Meghan számára a Sovereign Granthoz való eddigi hozzáférés összbevételeik 5 százalékát biztosította. A fennmaradó 95 százalék a Duchy of Cornwall nevű, Károly herceg által kezelt uradalmi vagyonból érkező kifizetésként érkezett. Az uradalom becsült értéke 1,2 milliárd dollár, melyből Károly herceg mintegy 28,3 millió dollárra jogosult évente, melyet szétoszt családja tagjai között. A New York Times jelentése szerint Harry és Vilmos hercegek fejenként mintegy 6,4 millió dollárt kaptak Károly hercegtől, illetve a Duchy of Cornwall-tól, bár a pontos szám ismeretlen. A párnak egybehangzó médiajelentések szerint a jövőben nem lesz hozzáférése ezekhez a jövedelmi csatornákhoz – írja a finance.yahoo.com.

A pár jelenleg Harry herceg 10 millió dolláros örökségéből él, mely Diana herecegnő halála óta illeti meg. A jövőjük azért biztosítva van: nem rég írtak alá egy 3 éves podcast szerződést a Spotify-al, mely 15-18 millió dollár körüli összegre rúghat becslések szerint. Az igazi durranás azonban a már ugyancsak tető alá hozott 5 éves Netflix-szerződés, melynek értéke jelentések szerint a 100 millió dollárt is elérheti.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek