393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kitálalt az önmagát a legvörösebb vörösnek tituláló észak-koreai tábornok

10perc.hu
2021. 10. 11.
Kitálalt az önmagát a legvörösebb vörösnek tituláló észak-koreai tábornok

Exkluzív interjút adott a BBC-nek egy szökevény észak-koreai hírszerző tábornok, aki elárulta még azt is, hogy kinek a kivégzését irányította személyesen.

Vélhetően az egyik legnézettebb, több részes interjúja lesz a BBC-nek az a beszélgetés, amit hosszú egyeztetés után adott Kim Kuk Szong, egy 2014 óta Dél-Koreában élő, szökevény észak-koreai hírszerző tábornok. Ebben sok mindenről beszélt, többek közt felfedte a phenjani vezetés hírszerzési hadviselésének és legsötétebb üzelmeinek egyes részleteit.

Maga a tábornok 30 éven szolgálta az észak-korai hírszerzést annak különböző szervezeteiben, és eljutott a legmagasabb tisztségekig. A kommunista rendszert hűségesen kiszolgáló, "legvörösebb vörösként" jellemezte magát. De - mint mondta - volt hazájában a magas beosztás és a hűség sem garancia arra, hogy az ember biztonságban legyen.



Akkor döbbent rá, hogy családjával együtt el kell szöknie Észak-Koreából, amikor annak fiatal vezetője, Kim Dzsong Un 2013-ban kivégeztette saját nagybátyját, Csang Szong Teket, mert elterjedt az a híresztelés, hogy amikor már apja, Kim Dzsong Il rossz egészségi állapota miatt nem tudta ellátni az ország vezetését, Csang volt a tényleges vezető.

Kim Kuk Szong szerint az észak-koreai vezetés mindig kétségbeesetten kereste az eszközeit annak, hogy a lehető legtöbb készpénzre tegyen szert: több laboratóriumban kábítószert állíttat elő külföldi értékesítés céljára, és illegálisan fegyvert ad el különböző közel-keleti és afrikai országoknak. A tábornok beszélt arról, hogy konkrétan ő kinek a meggyilkolását irányította, és azt állította, hogy az ország hírszerzése és a nyolcvanas évek óta folyamatosan fejlesztett kibernetikai hadserege a világon bárhol képes lecsapni.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek