EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Kiszabadultak az Azovsztal védői és a halálra ítélt zsoldosok az orosz fogságból!

10perc.hu
3 napja
Kiemelt kép: Twitter

Oroszország fogolycserével engedte el az Azov fegyvereseit, Ukrajna cserébe 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátott szabadon.

Megtörtént az, amire annak ellenére kevesen számítottak, hogy a háttérben nagyon komoly politikai tárgyalások folytak. Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg közvetítésének eredményeképpen nagyszabású fogolycserére került sor az orosz és az ukrán fél között.

Ennek keretein belül Ukrajna 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátotta szabadon, míg Moszkva sokkal nagyobb gesztust gyakorolt, hiszen az elengedett 215 fogoly között a mariupoli Azovsztal védőinek egy részét engedték el, illetve tíz olyan külföldi zsoldost, akik az ukránok mellett harcoltak.

A repülővel Szaúd-Arábiába szállított külföldiek között van a brit Shaun Pinner és Aidan Aislin, valamint a marokkói Brahim Szaadun is, akit a Donyecki Népköztársaságban zsoldosként ítélt halálra a bíróság. Kiszabadult a 36. önálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka, Szerhij "Volina" Volinszkij és Katerina "Ptaska" Policsuk mentős is.


Kiszabadultak a halálra ítélt zsoldosok is     Fotó: Twitter


Szintén a kiszabadultak között van a szélsőjobboldali Azov ezred 108 tagja, köztük az Azovsztal védelmét irányító Denisz Prokopenko (főképen) és Szvjatoszlav Palamar parancsnokok, valamint Dmitro Kozackij, aki az üzem védőiről készített képeivel vált híressé, és az egyik felvétele Grand Press Photo-díjat kapott.

Ugyanakkor mindkét fél hivatalos hírügynökségei megerősítették, miszerint a felek megállapodtak, hogy az elengedett Azov-tagok a háború végéig török területen maradnak. Volodimir Zelenszkij élőben közvetített televíziós kapcsolásban már beszélt a fogolycsere érintettjeivel.
Hirdetés
Hirdetés