393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Kinek, mikor és mennyi szja-visszatérítés jár?

10perc.hu
2021. 06. 24.
Kinek, mikor és mennyi szja-visszatérítés jár?

Csak abban az esetben járna a vissza a befizetett szja, ha a GDP legalább 5,5 százalékkal növekszik az idei évben.

Igencsak megmozgatta az emberek fantáziáját az a bejelentés, hogy a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják 2022-ben az idei évre kifizetett személyi jövedelemadó összegét. Nos, még mielőtt már minden érintett rohan, és a számológépén kalkulálja a majd visszaadandó összeget, azért azt vegye mindenki figyelembe, erre csak akkor kerül majd sor, ha a GDP növekedés eléri az 5,5 százalékot az idei évben.

Azt sem árt tudni, hogy a kedvezmény összege nem haladhatja meg az átlagbér adótartalmát, nagyságrendileg 750 ezer forintot. A jogszabály nem jelent meg, számos részlet még nem ismert. A bankmonitor.hu szakértői segítségével megpróbálunk az szja-visszatérítés ügyében segíteni mindenki tisztán látását.

Egyrészt nagyon fontos dolog, hogy egyáltalán kiket érinthet az esetleges visszatérítés. Kizárólag gyermeket nevelő szülők kaphatják vissza a befizetett adót, és ami nagyon fontos, mindkét szülő élhet a kedvezménnyel. A fent nevezett összeg a felső határ, ez azonban nem azt jelenti, hogy az átlagbér feletti jövedelműek ne élhetnének a támogatással, csak nem kaphatják vissza a teljes befizetett szja-t.



A megfizetett adó alapján számolják ki a visszatéríthető összeget. Vagyis az adókedvezményekkel csökkentett összeget kaphatja vissza a szülő nem pedig a kedvezmény nélküli szja-t. Ráadásul azt sem lehet tudni, hogy pontosan mikor írnák jóvá az összeget. Az eddigi bejelentések 2022. január-február hónapot említik, ha teljesül az 5,5 százalékos GDP növekedés.

Az egygyermekes szülő havi szja fizetési kötelezettsége 53 030 forint lehet 2021-ben, így összességében 636 ezer forint adót kaphat vissza a szülő. Az adókedvezmények miatt egy kétgyermekes szülő már “csak” 276 ezer forint adót kaphatna vissza. Míg egy három gyermeket nevelő szülő nem is fizet szja-t a kedvezmények miatt.

Természetesen két kereső szülő esetén a helyzet valamelyest megváltozik, hiszen az adókedvezmények mértékét családonként határozzák meg. Az átlagbér után fizetendő adó mértéke – gyermek nélkül – 750 ezer forint, vagyis elméletileg két kereső szülő összesen 1,5 millió forint támogatást kaphat 2022-ben.



Azok számára óriási segítség lehet ez a támogatás, akiket ténylegesen anyagilag is megviselt a járványhelyzet. A kapott összeg a család életének helyrebillentésére szolgálhat: a halasztott kiadásokat “be lehet pótolni”, esetleges kisebb hiteleket, magánkölcsönöket vissza lehet fizetni belőle. Ezzel a család ideális esetben visszazökkenhet a járványt megelőző helyzetbe.

Ha nem viselte meg különösebben a családot az elmúlt pár év, akkor akár a megtakarításokat is megnövelheti a támogatás. A maximális 1,5 millió forintból például Magyar Állampapír Plusz is vásárolható, amelynek az 5 éves futamidejére az átlagos éves hozam 4,95% lenne. Az 5 éves megtakarítás végén a 1,5 millió forinton 400 ezer forint nyereséget lehetne elérni.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek