395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Kiakadtak a bankok! A pénzintézetek szerint olyanokat véd a kamatstop, akik nem szorulnak védelemre!

10perc.hu
2022. 09. 19.

A kamatstop féléves meghosszabbítása megközelítőleg 70 milliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak a mai kamatokkal számítva, ráadásul az extra adóval együtt a bankok éves többletterhe már meghaladja az 500 milliárd forintot.

A szombati rendkívüli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az egyébként december 31-ig érvényben lévő kamatstopot legalább fél évvel meghosszabbítja a kormány.

Noha a megváltozott piaci körülményekhez mindenkinek alkalmazkodnia kellene, ez ebben az esetben egyoldalúan a lakossági jelzáloghitellel rendelkező családokat segíti. Ugyanis a kamatstop összes terhét a kormány rendelkezése alapján a bankok viselik, és a napi.hu által megkérdezett Magyar Bankszövetség szerint több tízezer olyan hitelfelvevő részesül a kamatstopból, akik nem szorulnak rá erre a védelemre.

A kamatstop féléves meghosszabbítása megközelíti egy teljes évi bankadó összegét, kb. 70 milliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak a mai kamatokkal számítva. Az extra adóval együtt a bankok éves többlet-terhe már meghaladja az 500 milliárd forintot – ami nagyságrendileg azonos a bankszektor tavalyi teljes évi eredményével.



A bankok megsarcolása a GDP-re is rossz hatással van, ugyanis a pénzintézetek számára ebben a háborús helyzetben, annak kockázatai miatt szükséges céltartalékok biztosítása is. A fent felsorolt extra terhek viselése mintegy 4000 milliárd forintnyi hitellehetőség kihelyezését hiúsítja meg, ami nagyságrendileg 1 százalékos GDP-bővülés elvesztését vonja maga után.

A bankszektornak elemi érdeke a hitelezés fenntartása és az ügyfelek fizetőképességének megőrzése. Éppen ezért és a magyar gazdaság növekedése érdekében a Magyar Bankszövetség a kamatstop fokozatos kivezetésének elindítását tartja az egyedüli, megfelelő szakmai megoldásnak.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek