EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Kiakadtak a bankok! A pénzintézetek szerint olyanokat véd a kamatstop, akik nem szorulnak védelemre!

10perc.hu
6 napja
Kiemelt kép: freepik.com

A kamatstop féléves meghosszabbítása megközelítőleg 70 milliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak a mai kamatokkal számítva, ráadásul az extra adóval együtt a bankok éves többletterhe már meghaladja az 500 milliárd forintot.

A szombati rendkívüli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az egyébként december 31-ig érvényben lévő kamatstopot legalább fél évvel meghosszabbítja a kormány.

Noha a megváltozott piaci körülményekhez mindenkinek alkalmazkodnia kellene, ez ebben az esetben egyoldalúan a lakossági jelzáloghitellel rendelkező családokat segíti. Ugyanis a kamatstop összes terhét a kormány rendelkezése alapján a bankok viselik, és a napi.hu által megkérdezett Magyar Bankszövetség szerint több tízezer olyan hitelfelvevő részesül a kamatstopból, akik nem szorulnak rá erre a védelemre.

A kamatstop féléves meghosszabbítása megközelíti egy teljes évi bankadó összegét, kb. 70 milliárd forintos veszteséget jelent a bankszektornak a mai kamatokkal számítva. Az extra adóval együtt a bankok éves többlet-terhe már meghaladja az 500 milliárd forintot – ami nagyságrendileg azonos a bankszektor tavalyi teljes évi eredményével.


A Magyar Bankszövetség szerint több tízezer olyan hitelfelvevő részesül a kamatstopból, akik nem szorulnak rá erre a védelemre       Fotó: freepik.com


A bankok megsarcolása a GDP-re is rossz hatással van, ugyanis a pénzintézetek számára ebben a háborús helyzetben, annak kockázatai miatt szükséges céltartalékok biztosítása is. A fent felsorolt extra terhek viselése mintegy 4000 milliárd forintnyi hitellehetőség kihelyezését hiúsítja meg, ami nagyságrendileg 1 százalékos GDP-bővülés elvesztését vonja maga után.

A bankszektornak elemi érdeke a hitelezés fenntartása és az ügyfelek fizetőképességének megőrzése. Éppen ezért és a magyar gazdaság növekedése érdekében a Magyar Bankszövetség a kamatstop fokozatos kivezetésének elindítását tartja az egyedüli, megfelelő szakmai megoldásnak.
Hirdetés
Hirdetés