EUR: 371,06 Ft
USD: 348,05 Ft
CHF: 381,97 Ft
GBP: 429,95 Ft
RON: 74,68 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Kia: három pillérre helyezett jövő

Autó
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: KIA Motors

Az elektromos autókra, a mobilitási szolgáltatásokra és a speciális feladatok ellátására szánt járművekre helyezi át tevékenysége súlypontját a dél-koreai Kia autógyár.

Stratégiát vált a Kia Motors, és innentől három pillérre tervezi áthelyezni a cég tevékenységét: az elektromos hajtású járművekre, a célfeladatokat ellátó speciális járművekre, valamint a mobilitási szolgáltatásokra. Az évtized végére a Kia globális értékesítésének 40 százalékát, 1,6 milliót környezetbarát – elektromos, hibrid és plug-in hibrid – hajtásláncú modellek adják majd. A tisztán elektromos hajtású, tehát csak akkumulátorról üzemelő modellekből 2030-ban a Kia 880 ezret tervez gyártani, és ezzel a világ legnagyobb elektromosautó- gyártói közé kíván felzárkózni.

A Kia az idén mutatja be első teljesen elektromos modelljét, majd 2026-ig 11-re bővíti elektromos modellkínálatát. A 11 modellből hét a kifejezetten az elektromos járművek számára kifejlesztett platformra épül majd, négy pedig a már meglévő, a belsőégésű motoros járművek akkumulátoros üzemre átalakított platformjára. A kifejezetten speciális feladatok ellátására szánt első modelljét 2022-ben mutatja be a gyártó, amelyet a piaci igényektől függően követnek majd újabb modellváltozatok.


Az évtized végére a Kia globális értékesítésének 40 százalékát, 1,6 milliót környezetbarát – elektromos, hibrid és plug-in hibrid – hajtásláncú modellek adják majd      Fotó: KIA Motors


A mobilitási szolgáltatások területén a Kia egyaránt ki kívánja szolgálni az állami, a vállalati és a lakossági ügyfeleket is, bérleti konstrukcióban igénybe vehető elektromos járműflottájával. A szolgáltatást a HMG által felvásárolt Sixt Leasing működteti majd Kia Subscription néven. Az Oroszországban és Olaszországban már bevezetett Kia Mobiliti fuvarmegosztó szolgáltatása pedig az idén az év folyamán további európai piacokon is megjelenik.