393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ki hitte volna ezt február 24-én? Az előrenyomuló ukrán erők elérték az orosz határt!

10perc.hu
2022. 09. 12.

Eközben az orosz erők ismét csapást mértek a megyeszékhelyre, Harkivra, a támadásban az eddigi információk alapján egy civil vesztette életét, és négyen sérültek meg, ráadásul leállt átmenetileg a metró is.

Amikor Oroszország február 24-én orvul rárontott Ukrajnára, sokan gondolták azt, Vlagyimir Putyin hadserege hetek alatt eltünteti a térképről az ukrán államot. Nos, az oroszok csak azzal nem számoltak, hogy egyrészt sehol sem fogadják virággal őket, másrészt a hazáját védő ukránok sokkal nagyobb ellenállást tanúsítanak majd. Ráadásul a nyugati világ egy emberként állt a megtámadott ország mellé.

Mindezek hatására a mai nap megtörtént az, amire egy-két hete még senki sem számított: az ukrán erők a frontvonal egyes szakaszain már elérték az orosz államhatárt. Mindezt Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó hozta a világ tudomására a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

"Hadseregünk folytatja a hadműveletet, hogy felszabadítsa Harkiv régióját az orosz megszállóktól. Az ellenség sietve feladja pozícióit, és mélyen bemenekül a korábban megszállt területekre vagy azonnal az Oroszországi Föderáció területére. Tegnap az oroszok elhagyták a kupjanszki járásban található Velikij Burluk és Dvoricsna településeket. A front egyes szakaszain védőink elérték Oroszország államhatárát" - számolt be a kormányzó, akinek állításait független hírforrások nem erősítették meg.


Az ukrán fegyveres erők méterről méterre szabadítják fel Harkiv megyét     Fotó: Twitter


Eközben az orosz erők ismét csapást mértek a megyeszékhelyre, Harkivra. A támadásban az eddigi információk alapján egy civil vesztette életét, és négyen sérültek meg. Leállt átmenetileg a metró is. Ihor Terehov, a város polgármestere közölte, hogy az orosz csapás miatt Harkiv létfontosságú infrastrukturális létesítményei működésképtelenné váltak, aminek következtében megszakadt az áramellátás, és megint megszűnt a vízellátás a megyeszékhelyen.

Hétfőre virradóan az orosz erők rakétacsapást mértek Zaporizzsjára, és eltaláltak a megyeszékhely határában egy infrastrukturális létesítményt. Az előzetes információk szerint senki sem sérült meg - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a megye kormányzójára hivatkozva.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője közölte, hogy a déli ellentámadás során az ukrán fegyveres erők Herszon megyében eddig legalább öt települést és mintegy 500 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel véglegesen az orosz megszállás alól.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek