393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Kézi-eb: nagy csalódás, holland siker, magyar bánat

10perc.hu
2022. 01. 13.

A magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság a lehető legrosszabbul kezdődött Magyarország számára, hiszen a nyitó csoportmeccsen - történetük során először - 31-28-ra kikaptak Hollandiától.

Lehet bármilyen szép egy vadonatúj aréna, lehet bármennyire a világ legjobb szurkolótábora a magyar, ha a kontinens legjobbjai közé vágyó válogatottunk egyszerűen képtelen volt túllépni az árnyékán. Ennyi hibával játszó férfi kézilabda-válogatottat játszani, mint most a magyar, ritkán láttak a sportágért szurkolók.

Pedig mekkora várakozással tekintet mindenki az Eb-re. Sokan hitték, hogy a koronavírus-járvány miatt minden idők legkiszámíthatatlanabb kézilabdás világversenye lehet a január 30-ig tartó Európa-bajnokság, ami szerencsés esetben akár kedvezhet is a magyar válogatottnak.

És ez nem is volt annyira irreális elvárás. A tavalyi világbajnokságon ötödik helyezett magyar válogatott a 2020 novembere és tavaly június között megrendezett Eurokupát megnyerte a horvátok, a spanyolok és a szlovákok előtt. Novemberben a bosnyákokat előbb 26-24-re, majd 26-23-ra, míg az Eb előtt Bahreint győzte le 36-30-ra a válogatott.

Szinte érthetetlen, de a magyarok egyszer sem (!) edzettek az új MVM Dome-ban első Európa-bajnoki csoportmérkőzése, a hollandok elleni találkozó előtt. Gulyás István szövetségi kapitány elmondta, inkább maradtak a Telkiben található bázisukon, és edzéssel, valamint videózással készültek a Hollandia elleni meccsre. Hozzátette, csütörtökön megismerkednek majd a körülményekkel, és megjegyezte, nem hiszi, hogy ezen múlna a sikerük.

Lehet, hogy ezen múlt…


Nem elég, hogy kikaptak a magyarok a hollandoktól, ráadásul a világ egyik legjobb beállósa, Bánhidi bokája megsérült, és könnyen előfordulhat, nem játszhat már az Eb-n     Fotó: MTI/Kovács Tamás


Ugyanis a válogatott 1-1 és 2-2-nél állt legalább döntetlenre az egész meccsen, amelyen a több mint 20 ezer néző a lelkét kitette a magyarok sikeréért. A csapat olyan hibákat követett el a találkozó folyamán, ami végül megbosszulta magát: kihagyott ziccerek és hétméteresek, eladott labdák, illetve a találkozó utolsó percében, emberelőnynél elcserélte magát a gárda.

A hollandok az első félidőben már hatgólos előnyben is voltak, ám összekapták magukat a magyarok, és szünetig lefelezték a hátrányukat. A második harminc percben Székely Márton remek védései, valamint Lékai Máté és Bodó Richárd góljai felhozták a csapatot előbb egy gólra, majd 28-28-nál, három perccel a vége előtt utolérték a hollandokat.

Ám ezzel el is lőtték a mieink a puskaporukat, gólt már csak a hollandok dobtak, a végeredmény 31-28 lett a javukra. És azt sem mondhatjuk, hogy mindezt érdemtelenül, hisz a magyarok úgy veszítettek, hogy egyszer sem vezettek az egész találkozón, három időkérési lehetőségükből csak egyet használtak ki, és négy átlövőjük közül csupán egy szerzett gólt. Húsz megnyert találkozó után először győztek le minket a hollandok.

Ha azt vesszük, hogy Hollandia volt a leggyengébb ellenfelünk a csoportunkban, ahonnan két csapat jut tovább, vélhetően csak a csodában bízhatnak Lékaiék, hogy vasárnap 18 órától Portugália, kedden 18 órától pedig Izland ellen olyan eredményt érnek el, ami elég lesz a középdöntőbe jutáshoz.


A hét gólt szerző Baijens volt a hollandok egyik legjobbja a magyarok elleni győztes Eb csoportmeccsen     Fotó: MTI/Kovács Tamás


Férfi kézilabda Európa-bajnokság

B-csoport, 1. forduló
Magyarország–Hollandia 28–31 (10–13)

Budapest, MVM Dome, 20022 néző. V: Kurtagic, Wetterwik (svédek)

Magyarország: Mikler R. – P. Rodriguez 3, Máthé 5 (2), Sipos A., Bánhidi 3, Szita, Lékai 8 (2). Csere: Székely (kapus), Bóka 1, Topic 1, Hanusz 1, Bodó 6, Ancsin G., Ligetvári, Rosta M. Szövetségi kapitány: Gulyás István

Hollandia: Ravensbergen – Schagen 3, Smits 11 (5), L. Steins 3, Benghanem 3, Baijens 7, Ten Velde 2, Adams. Csere: Schellekens (kapus), Schoenacker 1, Sluijters, Jansen, Smit, Stavast 1, Boomhouwer. Szövetségi kapitány: Erlingur Richardsson

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek