Mai névnap:

Kétmillió dolláros jutalommal akarta rávenni az orosz pilótákat a dezertálásra az ukrán hírszerzés

10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: wikipedia

A Júdás-pénzt futárok juttatták el a címzettekhez, valamint azt a térképet is megkapták a kiszemeltek, ahol be voltak jelölve azok a helyek, ahol az ukrán légvédelem tevékenykedik.

Meglehetősen érdekes leleplezést tett közzé az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja. Állításuk szerint az ukrán hírszerzés kétmillió dolláros jutalmat, valamint uniós - román, illetve szlovák - állampolgárságot ígért azoknak az orosz pilótáknak, akik hajlandóak a repülőikkel együtt dezertálni és Kijev oldalára állni.

Az FSZB szerint a nyugati hírszerző szolgálatok irányítása alatt cselekvő ukránok Szu-24-es, Szu-34-es és Tu-22MZ gépeket vezető pilótákat próbáltak meg saját oldalukra állítani. A megkeresett pilótáknak, akik azonnal kapcsolatba léptek az orosz elhárítással, többezer dolláros előleget fizettek ki, amikor felvételekkel tudták bizonyítani, hogy valóban hozzáférésük van az eltérítésre kiszemelt gépekhez.

A pénzt és egy olyan térképet is futárok juttatták el a címzettekhez, utóbbin feltüntették, hogy hol vannak az elkerülendő ukrán légvédelmi eszközök. A reménybeli dezertőrök megkapták az ukrán féllel való kommunikáció frekvenciáját is.

A beszervezési kísérletről szóló orosz sajtójelentések szerint precíziós tengeri és légi indítású fegyverekkel ezen adatok alapján semmisítették meg az ukrajnai Kirovohrad megyében lévő Kanatove "titkos" katonai repülőterét, amiről vasárnap számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője.
Hirdetés
Hirdetés