EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

A KATA eltűnése a zenei szektorban is jelentős áremelkedést hozhat

10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Függetlenül attól, hogy az átalányadó vagy az ekho mellett döntenek a zenészek és az ágazat dolgozói, szinte biztos, hogy ezek a változások felverik majd az árakat.

A kormány július 10-én benyújtotta, majd egy nap alatt kétharmados többséggel megszavaztatta a kisadózó vállalkozók tételes adójának, a KATA-nak az új szabályait, melynek következtében mintegy 450 ezer vállalkozónak kellett újragondolnia a működését.

Ez a törvénymódosítás jelentős mértékben érintette a zenei iparágat is, melynek szereplői túlnyomó többségben katások voltak. A jelenlegi adatok szerint mától 150 ezer vállalkozó fog az iparági sajátosságoknak megfelelő adózási forma nélkül maradni.

Az Index úgy tudja, a KATA kivezetésének összetett, egyénenként változó hatása lesz a zeneiparra, de felméréseik erről nincsenek. Jelenleg kétfajta adónem között választ a piaci szereplők többsége. Ez az átalányadó és az ekho, de nem kizárt a szabadúszók nagyobb cégekbe tömörülése sem.


A kisebb bevétellel működő zenekarok, fellépők egyelőre az átalányadó felé húznak, míg a magasabb bevétellel kalkulálók az ekho felé     Fotó: freepik.com


Sokan nem tartják kizártnak, hogy a megváltozott adószabályok miatt vagy jelentős áremelkedés jön, vagy visszatér a zsebbe fizetés a zenei szektorban. Egy biztos, a kisebb bevétellel működő zenekarok, fellépők egyelőre az átalányadó felé húznak, míg a magasabb bevétellel kalkulálók az ekho felé.

Utóbbi esetben a kalkulátorok segítségével könnyen kiszámítható, hogy az ekho esetén 15 százalékkal kevesebb lesz egy-egy adózó megkeresett pénze, miközben mindennek az ára jelentősen emelkedik. Tehát ha csak 15 százalék lenne az emelés az árajánlatokban, akkor az idei vagy a múlt évi összegeket keresnék a munkájukkal, de az inflációt egyáltalán nem követné.
Hirdetés
Hirdetés