393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A KATA eltűnése a zenei szektorban is jelentős áremelkedést hozhat

10perc.hu
2022. 09. 01.
A KATA eltűnése a zenei szektorban is jelentős áremelkedést hozhat

Függetlenül attól, hogy az átalányadó vagy az ekho mellett döntenek a zenészek és az ágazat dolgozói, szinte biztos, hogy ezek a változások felverik majd az árakat.

A kormány július 10-én benyújtotta, majd egy nap alatt kétharmados többséggel megszavaztatta a kisadózó vállalkozók tételes adójának, a KATA-nak az új szabályait, melynek következtében mintegy 450 ezer vállalkozónak kellett újragondolnia a működését.

Ez a törvénymódosítás jelentős mértékben érintette a zenei iparágat is, melynek szereplői túlnyomó többségben katások voltak. A jelenlegi adatok szerint mától 150 ezer vállalkozó fog az iparági sajátosságoknak megfelelő adózási forma nélkül maradni.

Az Index úgy tudja, a KATA kivezetésének összetett, egyénenként változó hatása lesz a zeneiparra, de felméréseik erről nincsenek. Jelenleg kétfajta adónem között választ a piaci szereplők többsége. Ez az átalányadó és az ekho, de nem kizárt a szabadúszók nagyobb cégekbe tömörülése sem.



Sokan nem tartják kizártnak, hogy a megváltozott adószabályok miatt vagy jelentős áremelkedés jön, vagy visszatér a zsebbe fizetés a zenei szektorban. Egy biztos, a kisebb bevétellel működő zenekarok, fellépők egyelőre az átalányadó felé húznak, míg a magasabb bevétellel kalkulálók az ekho felé.

Utóbbi esetben a kalkulátorok segítségével könnyen kiszámítható, hogy az ekho esetén 15 százalékkal kevesebb lesz egy-egy adózó megkeresett pénze, miközben mindennek az ára jelentősen emelkedik. Tehát ha csak 15 százalék lenne az emelés az árajánlatokban, akkor az idei vagy a múlt évi összegeket keresnék a munkájukkal, de az inflációt egyáltalán nem követné.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek