Mai névnap:

Júliusban százezrek szembesülnek majd magasabb törlesztőrészletekkel

10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Jelentősen megnőnek a meglévő, változó kamatozású lakáshitellel rendelkező családok terhei a kamatstop után, éppen ezért most érdemes a hiteleket fix kamatozásúra cserélni.

Ugyan döntés még nem született róla, a jelenlegi piaci információk szerint június 30. után csak a rászorulók kölcsönkamatai állnak majd védelem alatt, így rengeteg adósra szakad majd rá jóval magasabb törlesztőrészlet.

Vincze Krisztián hiteltanácsadó arról beszélt a 10perc.hu portálnak, hogy a kamatstop alól kieső adósok százezrei egy jelentősen megnövekedett törlesztőrészlettel találják majd szemben magukat júliusban. Ezért az a ritka élethelyzet állt elő, hogy érdemes a hiteleket fix kamatozásúra cserélni.

„A kamatok nagyon dinamikusan kezdtek el emelkedni az elmúlt hónapokban, ugyanakkor a kormány által bevezetett kamatstop miatt ebből sokan semmit nem érzékeltek. Ilyenek azok, akiknek a korábbi deviza alapú hitelük forintosításra került, vagy azok, akik eleve ezt a típust választották. Június 30-án viszont megszűnik a védelmük, ami rengeteg ügyfelet meglepetésként is érhet” – mutatott rá a szakértő.


A hitelcserénél átlagosan 4-6 hetes átfutási idővel számolhatnak az ügyfelek     Fotó: freepik.com


Ritka élethelyzet a mostani Vincze Krisztián szerint, amikor a fix kamatozású hitel olcsóbb, mint a változó, de a jelenlegi piaci helyzet ilyen. Érdemes ezért lehetőség szerint minél előbb cserélni, mert ahogy telnek-múlnak a hónapok, úgy fognak egyre magasabb törlesztőt fizetni a változó kamatozású hitelek birtokosai.

A hitelcserénél átlagosan 4-6 hetes átfutási idővel számolhatnak az ügyfelek. Ugyan ez nem tűnik kevésnek, de hosszú távon mindenképpen megéri.
Hirdetés
Hirdetés