393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jöhet az európai gázársapka!

10perc.hu
2022. 09. 07.
Jöhet az európai gázársapka!

A földgáz árának hatósági korlátozását javasolja az Európai Bizottság, ami alapján az EU tagállamai az orosz fél által megnevezett ártól függetlenül a saját, közösségi árazási rendszerüket követik, és semmi szín alatt nem fizetnek többet a rendszerben rögzített maximális árnál.

Úgy tűnik, az orosz-ukrán háború mellett rövidesen kitör – ha már nem tört ki – az Európai Unió és Oroszország között a gázháború. A Handelsblatt című német üzleti lap egy belső bizottsági dokumentumra hivatkozva megírta, hogy az Európai Bizottság a romló európai energiapiaci helyzet miatt a földgáz árának piacfüggetlen, hatósági korlátozását javasolja.

Az európai gázársapka végrehajtására két megoldást dolgoztak ki. Egyrészt az Oroszország ellen már bevezetett szankciókhoz hasonlóan uniós jogszabályt kellene alkotni arról, hogy az EU tagállamai az orosz fél által megnevezett ártól függetlenül a saját, közösségi árazási rendszerüket követik, és semmi szín alatt nem fizetnek többet a rendszerben rögzített maximális árnál.

Ebben az esetben az EU "diktálná" a földgáz árát Moszkvának, és korlátozná az Ukrajna elleni háborúra fordítható bevételeit, kihasználva, hogy a szükséges infrastruktúra - vezetékek - hiányában Oroszország egyhamar nem tudja más piacokon értékesíteni az eredetileg az EU-nak szánt földgázt.

Válaszként Moszkva már le is állította az uniós országok felé irányuló gázexport nagy részét, azaz a tagállamok kénytelenek vállalni azt a kockázatot, hogy akár teljesen elapadhat az orosz forrás. Ez alapján az is kijelenthető, hogy az árplafonnal kapcsolatos tagországok közötti vita is érvényét veszíti.



A másik lehetséges megoldás az uniós piaci beavatkozás. Az elképzelés azon a megfigyelésen alapul, hogy az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben kialakult energiaválság előtt a földgáz nagykereskedelmi árát az EU teljes területén a hollandiai földgáztőzsde (TTF) határozta meg, az utóbbi hónapokban viszont jelentős regionális eltérések mutatkoznak.

Az eltérések alapján az EU-t két területre, egy zöld és egy vörös zónára kellene osztani. A zöld zónába kerülnének azok az országok, amelyekben alacsony a függőség az orosz földgázszállításoktól, és így a földgáz ára is viszonylag alacsony. A vörös zónába kerülnének az orosz szállításoktól erősen függő és a TTF-en kialakuló szintnél jóval magasabb árakkal küszködő országok.

A javaslat szerint a vörös zónában kellene korlátozni a földgáz árát egy rugalmas, a TTF-en végbemenő mozgásokhoz igazított rendszerrel, amely a maximális árat határozná meg. Ez mindig magasabb lenne, mint a tőzsdei ár, de nem emelkedhetne a végtelenségig, így egyszerre lehetne biztosítani az ellátást és csökkenteni az orosz földgázfüggőséggel küszködő országok terheit.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek