393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jelentősen megnőtt a lakosság megtakarítása

10perc.hu
2021. 05. 10.
Jelentősen megnőtt a lakosság megtakarítása

Éves szinten az emberek akár 30 százalékkal is többet megtakaríthatottak, ráadásul a kialakult helyzet miatt a lakosság az olyan szuperlikvid eszközök, mint a készpénz és a látra szóló bankbetét felé fordult.

Elemzők szerint az elmúlt egy-másfél évben a hazai lakosság megtakarítási rátája akár a 11 százalékot is elérhette, ami a korábbi évekhez képest éves szinten 500-700 milliárd forintos többletmegtakarítást is jelenthet. Ugyanakkor az is tény, hogy a lakosság, kényszerből és a nagyobb óvatosság miatt, a szuperlikvid eszközök, mint a készpénz és a látra szóló bankbetét felé fordult. Míg 2019 végén a látra szóló betétek állománya közel 7000 milliárd forint és a készpénz 5000 milliárd forint volt, most az előbbi 9000 milliárd forintot, az utóbbi pedig 6000 milliárd forintot mutat.



A lakosság nemcsak fogyasztásra költheti a pénzét, átcsoportosíthat a pénzügyi és reál megtakarítások között. Márciusban a lakás adásvételek száma megközelítette a havi 16 ezret, ami az elmúlt 10 év legmagasabb értéke. Emiatt az új lakásépítések piaca is felpörög. Áprilisban, a lezárások fokozatos feloldásával természetesen a fogyasztás is megélénkült. Az éttermekben és a kiskereskedelmi üzletekben már érezhetően többet költenek az emberek, mint a válság előtt, ám szórakozásnak, a szabadidő szolgáltatásoknak és a turizmusnak azonban kell még egy-két hónap a helyreálláshoz.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek