393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Jaj, aki Putyin szavára nem megy a háborúba! 10 év annak, aki megadja magát, 15 évet kap az, aki dezertál

10perc.hu
2022. 09. 25.
Jaj, aki Putyin szavára nem megy a háborúba! 10 év annak, aki megadja magát, 15 évet kap az, aki dezertál

Az új büntetések attól függően súlyosbodnak, hogy a kihágást mozgósítás, statárium vagy hivatalos háború idején követi el valaki. Mindeközben országszerte folytatódik a tüntetéssorozat a mozgósítások ellen.

Méghogy Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnök nem lenne méltó utóda a véreskezű kommunista diktátornak, Sztálinnak. A generalisszimusz sem kímélte a katonákat, a győzelem érdekében akár milliókat is feláldozott, és kegyetlenül megtorolta azokat, akik nem tartották be az utasításait.

Nos, Putyin aláírta az orosz büntető törvénykönyv módosításait, amely alapján még maga Sztálin is csettintene a nyelvével, büszkén tekintve a tanítványára. Ugyanis az új törvény értelmében súlyos börtönéveket kaphat az a katona, aki nem követi szó nélkül parancsnoka utasításait.

A TASZSZ elemzése szerint  a parancsmegtagadásért három, a harcban való részvétel megtagadásáért tíz esztendő szabható ki, míg a mozgósítás vagy háború alatt dezertálóknak 15 évet kell rács mögött tölteni. Azok, akik önként megadják magukat az ellenségnek, tíz évet is kaphatnak, akárcsak azok, akik nem tesznek eleget honvédelmi beszerzési kötelezettségeiknek.


Súlyos büntetések várnak a háborút megtagadó orosz kiskatonákra    Fotó: Twitter


A törvény szövege szerint az számít dezertőrnek, aki bejelentés nélkül elhagyja szolgálati helyét, vagy ha csoport tagjaként hagyja el hadműveleti egységét. Az új büntetések attól függően súlyosbodnak, hogy a kihágást mozgósítás, statárium vagy hivatalos háború idején követi el valaki. Ugyanakkor ha valaki megadta magát, de kiszabadul, majd visszatér szolgálati helyére, mentesül a büntetés alól.

A fosztogatást is keményen büntetik. Ha valaki egyénileg követi el, az 6-tól 15 évig terjedő börtönre számíthat, függően attól, járt-e mindez életveszélyes testi sértéssel. Ha csoportosan fosztogatnak a katonák, akkor 8-tól 15 évig terjedő büntetés szabható ki rájuk.

Több ezren tüntettek több mint 30 orosz városban az Oroszország által indított ukrajnai háború és a részleges mozgósítás ellen. Sajtóértesülések szerint 747 embert vettek őrizetbe, a rendőrség brutálisan lép fel a tiltakozók ellen. Mindeközben a hadköteles korú orosz férfiak tömegei kezdtek el pánikszerűen menekülni az országból, a grúz határon hatalmas a torlódás, a jelentések szerint legalább 20 órás várakozás után tudják átlépni a határt a menekülők.

A Portfólió cikke szerint a balti államok és Lengyelország után most épp Finnország döntött arról, hogy lezárja a határait és megakadályozza, hogy az Oroszországból menekülők náluk húzzák meg magukat. Minderre azt követően került sor, hogy az ország lakossága nagy többségben, 70 százalékban támogatta a tiltást, és a jobboldali ellenzék is komoly nyomást helyezett a kérdésben a kormányra.

Főkép forrása:
kremlin.ru

További cikkek