393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Ismét gyorsult a föld forgása

10perc.hu
2022. 08. 09.

Az atomóra feltalálása óta idén július 29-ei nap volt az eddig feljegyzett legrövidebb nap.

A Föld forgása 1,59 ezredmásodperccel gyorsabban történt meg a megszokott 24 óránál ezen a napon a Nemzetközi Földforgási és Referenciarendszer Szolgálat adatai szerint - írja az Infostart.

Tavaly is történt hasonló rekord. A CNN cikkében volt olvasható, hogy 2020. július 19-én a nap 1,47 ezredmásodperccel volt rövidebb a megszokottnál.

Dennis McCarthy, az amerikai haditengerészeti obszervatórium nyugalmazott időügyi igazgatója szerint, mivel az atomóra az ötvenes évek óta méri a Föld forgásának idejét, az ezt megelőző időszakban valószínűleg még ennél rövidebb napok is előfordulhattak.

Az 1820-as évek óta a bolygó forgása lassult, az utóbbi éveben azonban ismét gyorsulni kezdett. A kutatók nem tudják még a pontos okát, mi okozhatja.

Talán a gleccserek olvadása miatt bekövetkező földmozgások állhatnak a jelenség hátterében vagy a glaciális izosztázia, amikor is a jégtakaró súlya alatt besüllyed az adott kőzetrész, majd a jégtakaró elolvadásával a hegység kiemelkedik, beáll az egyensúly.

McCarthy szerint sarkvidékeken található gleccserek az északi és a déli pólusokon egyaránt nyomják a földkérget. A klímaváltozás következtében olvadó jég által egyre kisebb a nyomás a két póluson, ettől a Föld alakja egyre kerekebbé válik, ami segíti a gyorsabb mozgásban. Ha a tendencia folytatódik, ki kell igazítani a napok hosszát.

Ez korábban egy-egy szökőmásodperc beiktatását jelentette a Föld lassuló forgása miatt, viszont 3-4 éven belül szükség lehet egy szökőmásodperc elvételére - mondja McCarthy.

Főkép forrása:
Illusztráció (freepik.com)

További cikkek