393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Indul a társasházi rezsiháború!

10perc.hu
2022. 11. 24.
Indul a társasházi rezsiháború!

Ahol nem központi, hanem egyedi fűtés van, ott a belső lakásokban élők nem fogják túlzásba vinni a fűtést, mert a szomszédaik majd úgyis fűtenek.

A tél beköszöntével valóban szembe kell nézni az égető problémákkal: mennyit és milyen áron tudunk fűteni. Egyes társasházi lakók arra bazíroznak, hogy náluk akkor sem lesz elviselhetetlenül hideg, ha csak minimálisan ketyeg a gázóra.

Ahol nem központi, hanem egyedi fűtés van, ott a belső lakásokban élők nem fogják túlzásba vinni a fűtést, mert a szomszédjaik majd úgyis fűtenek. Az rtl.hu cikke szerint a társasházak többségében intenzív vita alakult ki arról, hogy jogilag, emberileg vagy éppen a realitás talaján állva mi várható el a lakóközösség tagjaitól.

Sok helyen nem korszerűsítik az ingatlanokat, mert az alapvető gond az, hogy nincs és nem is volt pénz. Hiába kellett volna már évekkel ezelőtt emelni a közös költséget, egyszerűen nem ment át. Voltak, akik nagyon szorgalmazták az emelést, a pályázatokat, míg az idősebbek nem akartak többet fizetni.


Jobb helyzetben vannak azok, akik központi fűtéses társasházi lakásban élnek     Fotó: Freepik


Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára úgy látja, a körbefűtés problémája az egyedi fűtéses lakásoknál akkor lesz igazán szembetűnő, amikor beköszönt a valódi tél. Hozzátette, jogilag senki nem kötelezhető arra, hogy fűtsön, tekintettel a szomszédaira.

Nehezebb helyzetben vannak a földszinti és végfali lakások tulajdonosai, erre pedig gyors, olcsó gyógyír egyelőre nincsen. Arra számít, hogy mindez átgyűrűzik az ingatlanpiacra, és a korszerűtlen vagy valamilyen adottsága miatt nehezebben fűthető lakások csak nehezebben, olcsóbban lehet majd pénzzé tenni.

A szakember szerint jelentősen jobb helyzetben vannak azok, akik központi fűtéses társasházi lakásban élnek. A központi fűtés nem csak a karbantartási költségek miatt olcsóbb. A társasházkezelőknek augusztus közepéig kellett nyilatkozniuk arról, hogy egy gázórára hány lakás jut.


A belső lakásokban élők nem fogják túlzásba vinni a fűtést, mert a szomszédjaik majd úgyis fűtenek     Fotó: Freepik


Ha például 60, ezzel a számmal arányosan felszorozzák a rezsicsökkentéssel érintett fogyasztási limitet. Molnár Sándor szerint ezekhez a társasházakhoz az elmúlt egy-másfél hétben kezdtek el megérkezni az első számlák, és egyelőre úgy tűnik, hogy a rendszer működik.

Molnár Sándor egy másik, a társasházakat érintő anomáliára is felhívta a figyelmet: a régebbi társasházakban jellemzően több villanyórával oldották meg a közös helyiségek fogyasztásának mérését. Például ha lépcsőházanként van egy óra, ami méri a lift és a közös helyiségek fogyasztását, a lakóközösség mérőóránként 210 kilowattig kedvezményesen kapja az áramot.

Csakhogy az újabb, 2000 után épült társasházakban jellemzően már egy órára kötöttek mindent. Hiába van két vagy három lépcsőház, 130 lakás, egy villanyórát, egy villamos megtáplálást kapott az épület, és arról megy mondjuk négy lift, plusz hét szint világítása. Ha pedig saját kazános, akkor gyakorlatilag a 130 lakás kap 210 kilowattóra kedvezményes energiát.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek