Mai névnap:

Így változik a katások nyugdíja a módosítások után

10perc.hu
4 napja
Kiemelt kép: Illusztráció (freepik.com)

Eddig sem volt titok, hogy a katások nagyon alacsony állami nyugdíjra jogosultak, és a 2022-es módosítás sem segít a helyzeten.

Két tényező befolyásolja a katások rossz nyugdíjjogosultságát. Egyrészt az elismert járulékalap 2022-ben havi 108 ezer forint, ami éppen, hogy meghaladja a bruttó minimálbér felét. Másrészt a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 39. paragrafusa meghatározza, hogy a minimálbérnél alacsonyabb keresetű biztosítási időszakot csak arányosan csökkentve lehet figyelembe venni a nyugdíjszorzót befolyásoló szolgálati idő kiszámításakor.

Ebből a két tényezőből megállapítható, hogy egy minimálbéreshez képest egy főállású katás vállalkozó minimális nyugdíjjogosultságra teszt szert.

Jelen állás szerint tehát úgy tűnik, nem volt prioritás a katások nyugdíjjogosultságának rendezése, így a sokáig katázók továbbra is arra számíthatnak, hogy nagyságrendileg 40 ezer forint lesz az induló állami nyugdíjuk mértéke.- írj a bankmonitor.

Egyetlen kiutat talán a nyugdíj-előtakarékosság jelentené. Ha valaki 200 ezer havi jövedelmet szeretne teremteni magának, és a nyugdíjkorhatár betöltését követő 20 évre számol, akkor legalább (mai értékben) 48 millió forintot kellene összegyűjtenie.

Ez azt jelenti, hogy például 3%-os reálhozam mellett 30 éves kortól havi 64 ezer forintot kellene megtakarítani.
Hirdetés
Hirdetés