EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Így készülnek a télre, az európai nagyvárosok

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Madrid, Cibeles-palota (freepik.com)

Pedro Sanchez kormányfő múltheti beszéde nyomán, Spanyolország új intézkedéseket vezet be az energiaválság mértékének csökkentése érdekében.

A szabály értelmében, egyetlen vállalkozás sem hűtheti le üzleteit 27 fok alá, télen pedig 19 fok fölé.

A 2023 novemberéig érvényben lévő rendelet a műemlékek kivilágításának leállítását is előírja, megtiltja az üzleteknek, hogy este 10 óra után kivilágítsák az ablakaikat, és előírják, hogy az üzletekben elektromos kijelzővel rendelkezzenek, amely a járókelők számára mutatja a belső hőmérsékletet.- írja a bloomberg.

Az Európai Unió beleegyezett az energiafelhasználás 15%-os csökkentésébe, ami az egész kontinensre kiterjedő felügyeletet vált ki az energiafogyasztás tekintetében.

Berlinben például a város önkormányzata ígéretet tett arra, hogy 10%-kal csökkenti saját energiafogyasztását, és a város már leállította műemlékeinek éjszakai megvilágítását, és nem megszokott sötétségbe taszította az olyan látnivalókat, mint a Brandenburgi kapu és a Győzelemoszlop.

Olaszországban és Görögországban szintén 27 fokos felső határ van a középületek légkondicionálására, és júliusban Párizs pénzbírságot vezetett be azon vállalkozások számára, amelyek légkondicionálásuk közben nyitva hagyják az ablakokat és az ajtókat.

Berlinben fontolgatásai: télen csökkentik a hőmérsékletet a közhivatalokban és az iskolákban, csökkentik a nyilvános uszodák hőmérsékletét, és átrendezik a közmunkások menetrendjét, hogy kihasználják a nappali órákat.

Isabel Diaz Ayuso, Madrid állam elnöke a Twitteren kijelentette, hogy nem fogja betartani az épületek megvilágítására vonatkozó szabályokat, mert az bizonytalanságot generál, elriasztja a turizmust, és „sötétséget, szegénységet, szomorúságot” hoz, ami élénk fenyegetés egy éjszakai kultúrában, ahol 22:00 a szokásos vacsoraidő.
Hirdetés
Hirdetés