393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Igazi fricska Putyinnak! Az ukrán erők diadalt arattak a harkivi csatában!

10perc.hu
2022. 05. 14.
Igazi fricska Putyinnak! Az ukrán erők diadalt arattak a harkivi csatában!

A február 24-e óta tartó orosz-ukrán háborúban a sikertelen kijevi hadjárat mellett talán a legnagyobb vereségét szenvedte el az inváziós orosz hadsereg.

Noha folyamatosan érkeznek a különböző diadaljelentések Moszkvából, hogy éppen mekkora volt az orosz előrenyomulás, milyen veszteségeket okoztak az ukrán erőknek, a harkivi harcokkal kapcsolatban ugyanakkor nagy csendbe burkolózott az orosz védelmi minisztérium.

Persze mindez nem csoda, ugyanis az ottani térségben nemcsak az inváziós csapatok előrenyomulását állították meg, de az ukrán hadsereg péntek éjfélig meghátrálásra késztette az oroszokat. A Reuters cikke beszámol arról, hogy egyrészt már az ukránok ellenőrzése alá került nemcsak az egész város, de mostanra a településtől keletre, a Sziverszki-Donyetszk folyóig elterülő területeket is elfoglalták, ami mindössze 40 kilométerre van az orosz határtól.



Ugyanakkor azt az ukrán hadművelet nem tudja jelenleg megakadályozni, hogy az oroszok folyamatosan tűzérségi támadás alatt tartsák a Harkivtól északra fekvő településeket. Ezek között található az a Dergacsi, ahol találat érte a Kultúra Házát, mely a háború kitörésétől kezdve segélycsomagokat osztó állomásként funkcionál.

Moszkva az ukrán hadisikerek ellen mindössze arról tudott beszámolni, hogy Harkivnál lelőttek egy ukrán Szu-27-es repülőt, valamint működésképtelenné tették a Kremencsuk olajfinomítót. Továbbra is tagadják azt, miszerint igazak lennének azok az ukrán vádak, miszerint az általuk elfoglalt területekről 1,2 millió embert, köztük több mint 200 ezer gyermeket deportáltak volna. Az orosz fél állítja, az emberek a háború elől menekültek Oroszországba.



Továbbra is heves harcok dúlnak Mariupolban az Azovsztalnál, ahol az orosz erők képtelenek elfoglalni az acélművet. Ugyanakkor sikeresen verték vissza az ukránok újabb támadását a Kígyó-szigetnél, amit ha elveszítenének az oroszok, ismét lehetővé válhatna a polgári hajózás az ogyesszai kikötőből. Mindenesetre az amerikai Maxr műholdfelvételei alapján kiderült, egy újabb orosz szállítóhajót ért találat.

Főkép forrása:
Reuters

További cikkek