395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Hurrá nyaralunk! De mi legyen a gyerekkel az autóúton?

10perc.hu
2022. 07. 27.

A legbiztonságosabb az ISOFIX-rendszer az autóban hosszabb utazáskor, mert az ülés két ponton rákapcsolódik a karosszérián lévő fülekre, így együtt mozognak, baleset esetén szinte megszűnik az öves rögzítés során tapasztalható másodlagos rántás.

Sok család indul el ilyenkor autóval nyaralni, ám minden esetben nagy kérdés, miként tudhatnánk az úton a legnagyobb biztonságban a gyermekeinket. Nos, összeszedtük, hogy milyen teendőink vannak, ha gyerekkel indulunk hosszabb autós útra.

Az első dolog mindig a megfelelő gyerekülés legyen. A legbiztonságosabb az ISOFIX-rendszer, aminek lényege, hogy az ülés két ponton rákapcsolódik a karosszérián lévő fülekre, így az ülés és a karosszéria együtt mozog, baleset esetén szinte megszűnik az öves rögzítés során tapasztalható másodlagos rántás. Első ülésre csak akkor tegyünk gyerekülést, ha a légzsák kikapcsolható.



Egészen pici babának ott a bébihordozó, amit mindig a menetiránynak ellentétes irányban kell felszerelni. Erősebb fékezéskor, ütközéskor a kisgyermek még viszonylag gyenge nyakizmai menetiránnyal szemben még nem tudják megfelelően tartani a fejet, ami sérüléshez vezet. A hordozót ne helyezzék el túl meredeken, a gyermek feje és az első ülés között legalább 55 cm távolságot kell tartani.

Vásárlás előtt próbáljuk ki a gyerekkel együtt, hogy komfortosan érzi-e magát a gyerekülésben. Egy többszáz kilométeres úton a felnőtteknek lényegesen nagyobb mozgásterük van – szó szerint, hogy pozíciót váltsanak. Ügyeljünk arra, hogy az öv és a váll az előírt helyeken fusson, azaz ne vágjon be a nyakba vagy a gyomorba. A nagyobb gyerekek esetén használt ülésmagasító funkciója is elsősorban az, hogy az öv a megfelelő helyen fogja a testet.



Indulás előtt minden esetben aktiváljuk az ajtó gyerekzárát. A jellemzően az ajtó oldalában elhelyezett kis retesz arra szolgál, hogy az ajtót csak kívülről lehessen kinyitni, belülről semmiképpen sem. Ugyanilyen fontos, hogy blokkoljuk az elektromos ablakot. Az általában a vezetőülés mellett található gombbal azt akadályozhatjuk meg, hogy a vezetőn kívül más is vezérelhesse az ablakmozgató motorokat: a gyerekek így nem szoríthatják oda a kezüket, illetve véletlenül sem dobhatnak ki semmit az ablakon.

A gyermekeket semmilyen körülmények között sem szabad bezárni és magára hagyni az autóban. A hőguta kockázatát nem szabad alábecsülni. A hosszabb utakat másfél-két óránként szakítsuk meg egy kis pihenőre, kávészünetre: ez nem csak a vezetőket „rázza fel”, de a gyerekeknek is jót tesz, ha egy kicsit szaladgálhatnak.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek