393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Hogyan készüljünk, ha a gyerek is velünk utazik az autóba…

10perc.hu
2021. 07. 03.

Itt a nyár, és nem árt előre felkészülni arra, hogy milyen teendőink vannak, ha gyerekkel indulunk hosszabb autós útra.

Amennyiben a velünk utazó gyermekünk 150 centinél még alacsonyabb, természetesen az első és legfontosabb, hogy biztonságos gyermekülés legyen az autóban. Ügyeljünk arra, hogy maga az ülés az előírásoknak megfelelően legyen rögzítve az autóhoz, lehetőleg ISOFIX-rendszerrel. Első ülésre csak akkor tegyünk gyerekülést, ha a légzsák kikapcsolható.

A bébihordozót mindig a menetiránynak ellentétes irányban kell felszerelni. Erősebb fékezéskor, ütközéskor a kisgyermek még viszonylag gyenge nyakizmai menetiránnyal szemben még nem tudják megfelelően tartani a fejet, ami sérüléshez vezet. A hordozót ne helyezzék el túl meredeken, a gyermek feje és az első ülés között legalább 55 cm távolságot kell tartani.


Ügyeljünk arra, hogy maga az ülés az előírásoknak megfelelően legyen rögzítve az autóhoz, lehetőleg ISOFIX-rendszerrel    Fotó: freepik.com


Ha gyerekkel utazunk, aktiváljuk az ajtó gyerekzárát. A jellemzően az ajtó oldalában elhelyezett kis retesz arra szolgál, hogy az ajtót csak kívülről lehessen kinyitni, belülről semmiképpen sem. Ugyanilyen fontos, hogy blokkoljuk az elektromos ablakot. Az általában a vezetőülés mellett található gombbal azt akadályozhatjuk meg, hogy a vezetőn kívül más is vezérelhesse az ablakmozgató motorokat.

Mindig legyen megfelelő mennyiségű víz – nem cukros üdítő – a gyerek kulacsában. A légkondicionálót nem szabad túl hidegre állítani. Ha az autó belsejében mért, illetve a külső levegő hőmérséklete közötti különbség túlságosan nagy, fennáll a megfázás, sőt a tüdőgyulladás veszélye.


A bébihordozót mindig a menetiránynak ellentétes irányban kell felszerelni    Fotó: freepik.com


A gyermekeket semmilyen körülmények között sem szabad bezárni és magára hagyni az autóban. A hőguta kockázatát nem szabad alábecsülni. A hosszabb utakat másfél-két óránként szakítsuk meg egy kis pihenőre, kávészünetre: ez nem csak a vezetőket „rázza fel”, de a gyerekeknek is jót tesz, ha egy kicsit szaladgálhatnak.

A kicsik többnyire nem szeretnek megválni a plüssállatuktól. Elkerülendő, hogy a padlón kössenek ki, - és ezért a segítségünket kérjék - tanácsos ezeket rögzíteni pl. a gyereküléshez. A kicsit nagyobbaknak már lejátszhatunk meselemezt, hangoskönyvet, adhatunk a kezükbe kifestőkönyvet vagy mágneses úti-puzzle-t, társasjátékot.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek