393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hitelmoratórium: pénzt adnak vissza a bankok

10perc.hu
2021. 09. 16.
Hitelmoratórium: pénzt adnak vissza a bankok

A hitelkártyások és folyószámlahitelesek moratórium alatt felhalmozódott tartozását alacsonyabb kamattal újraszámolják a pénzintézetek, a különbözetet pedig visszafizetteti.

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló rendelet - írta az Mfor, amiben egyrészt megtalálható, hogy a jelenlegi formában október 31-ig tolják ki a moratórium hatályát, de lesznek, akik 2022. június 30-ig is halaszthatják a törlesztés folytatását.

Utóbbiak közé tartoznak a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük kérhetik a hosszabbítást. Amint azt a 10perc.hu korábban megírta, a vállalkozások esetében azok kérhetik a hosszabbítást, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

A moratóriumban maradás nem automatikus, akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022 június végéig, erről a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak. A kérelmet kizárólag októberben lehet benyújtani, se előbb, se később.



Ugyanakkor a Magyar Közlönyben található rendelet értelmében újraszámolják a moratórium alatt felhalmozódott tartozást a hitelkártyásoknál, folyószámlahiteleseknél, mert esetükben az alapvetően magas kamat miatt a moratóriumban részt vevők tartozása a nem törlesztés miatt jelentősen megemelkedhet a moratórium végére.

Ezért a rendelet értelmében az ő moratórium alatt felhalmozódott tartozásuk az újraszámolásnak köszönhetően a háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek átlagos kamatlábával kamatozott volna. A szerződés szerint számított és a rendelet alapján az alacsonyabb kamattal számított tartozás különbözetét 60 napon belül jóvá kell írni az adós számláján.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek