Mai névnap:

Hiába drágább, viszik, mint a cukrot a használt autókat!

10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: freepik.com

A tulajdonosváltások terén az Opel Astra, a Suzuki Swift, a Ford Focus sorrend alakult ki, az importnál pedig a Volkswagen Golf, az Opel Astra, a Ford Focus szerepel az élen.

Érdekes felmérést tett közzé saját adatai alapján a hasznaltauto.hu, amely azt állítja, a folyamatosan emelkedő árak ellenére is növekszik a használt autók iránti kereslet. Az első fél évben a múlt évhez mérten 9,8 százalékkal nőtt a külföldről behozott autók száma. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy import kétharmadát a 10 évnél idősebb autók adták.

Az eladásra kínált autók átlagéletkora a 2020-as 12,3 évről az idei első fél év során 12,9 évre nőtt. A kínálat jelentősen átalakult, két évvel ezelőtt még a feladott hirdetések több mint ötöde 500 ezer forintnál olcsóbb autót kínált, 2022-re a legolcsóbb kategória részaránya 15 százalék alá csökkent. Míg az 1-3 milliós modellek aránya stagnált, a 3-5 milliósoké enyhén, az 5 millió forint felettieké már jelentősen növekedett.

A hirdetések mintegy harmadát még mindig az 1-3 millió forintos szegmens adja, és a piac változását az is jól mutatja, hogy az említett legnépszerűbb árkategóriában az autók forgási ideje a 2020-as 112 napról 50 napra csökkent, vagyis ennyivel gyorsabban kelnek el. Míg 2 évvel ezelőtt a 3 milliós autó még átlagár felettinek számított, ma már kifejezetten olcsó.
Hirdetés
Hirdetés