393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hétfő reggel kifutott Odessza kikötőjéből az első gabonaszállító hajó

10perc.hu
2022. 08. 01.
Hétfő reggel kifutott Odessza kikötőjéből az első gabonaszállító hajó

Török és ukrán tisztviselők szerint a hajó helyi idő szerint hétfőn kora reggel hagyta el Odessza déli kikötőjét.

Az isztambuli Közös Koordinációs Központ (JCC) azt közölte, hogy a hajó mintegy 26.000 tonna kukoricát szállít, és várhatóan kedden érkezik a török vizekre ellenőrzésre- írja a BBC.

Oroszország február óta blokkolja az ukrán kikötőket, de a két fél megegyezett a szállítások újraindításáról. A múlt havi megállapodás – az ENSZ és Törökország közvetítésével – két hónapot vett igénybe, és a tervek szerint 120 napig tart. Megújítható, ha mindkét fél egyetért. Remélhetőleg a megállapodás enyhíti a globális élelmiszerválságot és csökkenti a gabona árát.

A hajó indulása előtt kiadott közleményében Törökország azt mondta, hogy a Sierra Leone lobogója alatt közlekedő hajó Libanonban fog kikötni, hozzátéve, hogy a következő hetekben további szállítmányokat terveznek.

"Ma Ukrajna partnereivel együtt újabb lépést tesz az éhezés megakadályozása érdekében a világban" - írta Alekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter a Facebookon.

"A kikötők felszabadítása legalább egymilliárd dollár devizabevételt biztosít a gazdaságnak, és lehetőséget ad az agrárszektornak a jövő évi tervezésre."

Kubrakov hozzátette, hogy az elkövetkező hetekben további 16 hajó indulását tervezik az Odessza régió kikötőiből.


Főkép forrása:
Facebook.com/oleksandr.kubrakov

További cikkek