Mai névnap:

Hétfő reggel kifutott Odessza kikötőjéből az első gabonaszállító hajó

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: Facebook.com/oleksandr.kubrakov

Török és ukrán tisztviselők szerint a hajó helyi idő szerint hétfőn kora reggel hagyta el Odessza déli kikötőjét.

Az isztambuli Közös Koordinációs Központ (JCC) azt közölte, hogy a hajó mintegy 26.000 tonna kukoricát szállít, és várhatóan kedden érkezik a török vizekre ellenőrzésre- írja a BBC.

Oroszország február óta blokkolja az ukrán kikötőket, de a két fél megegyezett a szállítások újraindításáról. A múlt havi megállapodás – az ENSZ és Törökország közvetítésével – két hónapot vett igénybe, és a tervek szerint 120 napig tart. Megújítható, ha mindkét fél egyetért. Remélhetőleg a megállapodás enyhíti a globális élelmiszerválságot és csökkenti a gabona árát.

A hajó indulása előtt kiadott közleményében Törökország azt mondta, hogy a Sierra Leone lobogója alatt közlekedő hajó Libanonban fog kikötni, hozzátéve, hogy a következő hetekben további szállítmányokat terveznek.

"Ma Ukrajna partnereivel együtt újabb lépést tesz az éhezés megakadályozása érdekében a világban" - írta Alekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter a Facebookon.

"A kikötők felszabadítása legalább egymilliárd dollár devizabevételt biztosít a gazdaságnak, és lehetőséget ad az agrárszektornak a jövő évi tervezésre."

Kubrakov hozzátette, hogy az elkövetkező hetekben további 16 hajó indulását tervezik az Odessza régió kikötőiből.

Hirdetés
Hirdetés