393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Hatalmas jéghalkolóniát fedeztek fel a Weddell-tengerben

10perc.hu
2022. 01. 14.
Hatalmas jéghalkolóniát fedeztek fel a Weddell-tengerben

A mintegy 60 millió aktív fészekből álló ökoszisztémát véletlenül találták meg egy nagyméretű, kamerás eszköz segítségével, amely fényképeket és videókat rögzít, valamint méréseket végez a mélytengeri élőhelyeken.

Hatalmas, virágzó jéghalkolóniát fedeztek fel az Antarktisz körüli tengerfenéket vizsgáló kutatók. A biológuscsoport, amely az Antarktisz déli Weddell-tengerének mélyéről gyűjtött adatokat, mintegy 60 millió aktív fészket tartalmazó jéghalkolóniára bukkant - számolt be róla a The Guardian.

„Arra számítottunk, hogy a szokásos antarktiszi tengerfeneket fogjuk látni, de a merülésünk első négy órájában csak halfészkeket láttunk" - mesélte a The Guardian napilapnak Autun Purser, a németországi Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet munkatársa.

A jéghalak kolóniája az eddig talált legnagyobb, több mint 240 kilométeren át húzódik tengerfenéken. A kolónia puszta mérete arra utal, hogy a Weddell-tenger egész ökoszisztémáját befolyásolja. Purser szerint a fókák minden bizonnyal innen táplálkoznak.

Az ökoszisztémát véletlenül találták meg egy nagyméretű, kamerás eszköz segítségével, amely fényképeket és videókat rögzít, valamint méréseket végez a mélytengeri élőhelyeken. A kutatók eredetileg az áramlatokat figyelték.

Főkép forrása:
The Guardian

További cikkek