395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Hat év 17 életért - lefelezték a veronai busztragédiát okozó sofőr büntetését

10perc.hu
2021. 10. 26.

Az illetékes velencei fellebbviteli bíróság kedden tizenkét évről hat évre csökkentette a 17 halálos áldozatot követelő veronai busztragédiát okozó sofőr, V. János börtönbüntetését.

Vélhetően sosem felejtjük el azt a napot, amikor jött a hír, hogy a Szinyei Merse Pál gimnázium diákjait és kísérőiket szállító autóbusz 2017. január 20. éjszaka Verona közelében az autósztráda szalagkorlátjához sodródott, majd a közeli felüljáró oszlopába csapódott és kigyulladt. Tizenheten veszítették életüket, a tanulókat mentő és súlyos sérüléseket szenvedett Vígh György tanár két évvel később hunyt el.

V. János vezette azt az autóbuszt, és a sofőr ellen 2018-ban indult per, 2020-ban első fokon 12 éves szabadságvesztésre ítélték, míg halmazati büntetésként eltiltották Olaszországban a járművezetéstől, és az ügyészség 5 millió euróban szabta meg az áldozatok után járó kártérítés összegét.

Az első fokú eljárást Verona, a másodfokú tárgyalást Velence fellebbviteli bíróságán ma tartották, amely tizenkét évről hat évre csökkentette a 17 halálos áldozatot követelő veronai busztragédiát okozó sofőr, V. János börtönbüntetését. A hozzátartozók csalódottan fogadták a bírósági döntést. Az ítéletet Alberto Pallotti, az olaszországi közúti balesetek áldozatait és családtagjait képviselő non profit szövetség (Aifvs) elnöke megerősítette az MTI-nek.


A Szinyei Merse Pál gimnázium diákjait és kísérőiket szállító autóbusz 2017. január 20. éjszaka Verona közelében az autósztráda szalagkorlátjához sodródott, majd a közeli felüljáró oszlopába csapódott és kigyulladt    Fotó: MTI/Vigili Del Fuoco


Pallotti hozzátette, az olasz törvények értelmében az elítéltnek ebből legalább két és fél évet börtönben kell letöltenie, a többit az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága miatt akár el is engedhetik neki. Szabadságvesztését olasz büntetés-végrehajtási intézetben kell megkezdenie, majd kérvényezheti Magyarországra történő áthelyezését.

Massimiliano Scaringella ügyvéd az MTI-nek elmondta, hogy a V. Jánosra másodfokon kiszabott hat évből legalább a büntetés felét le kell letölteni ahhoz, hogy esetleges kedvezményekben részesüljön, például kérelmezze a magyarországi áthelyezését. Jó magaviselet esetén azonban félévente másfél hónappal csökkentik a büntetés időtartamát.

Az ítélet csak a hivatalos iktatás után válik végrehajthatóvá, ami 4-5 hónapot vehet igénybe. Ha az iktatott ítéletben a felek szabálytalanságra találnak, további joguk van a harmadfokú fellebbezéshez. Az iktatási időszak végén az elítéltnek jelentkeznie kell az olasz büntetés-végrehajtási hatóságoknál, ha ezt nem teszi meg, az olaszok kiadatási parancsot adnak ki ellene.

Főkép forrása:
MTI

További cikkek