393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Ha tankolsz, a kasszához vidd magaddal a forgalmidat!

10perc.hu
2022. 05. 28.
Ha tankolsz, a kasszához vidd magaddal a forgalmidat!

Ezentúl aki kannába akar üzemanyagot vásárolni, hiába magyar, neki is a piaci árat kell kifizetnie, ugyanakkor ha olyan országból áll be valaki a kúthoz, ahol szintén hatósági áras a benzin, akkor itt is 480 forintért veheti meg a literjét.

Egy biztos, nem egyszerű ma egy benzinkutas élete, ugyanis a kormány tegnap óta érvényes rendelete után – megtiltották a 480 forintos literenként tankolást a külföldi rendszámú autósoknak – igencsak figyelniük kell, amikor fizetésre kerül sor. Persze, bőven van csavar a rendeletben, így nem lenne csoda, ha tévednének az eladók a kutakon.

Kezdjük azzal, hogy nem minden külföldi rendszámú autót sújt a rendelkezés. Ugyanis a Magyar Közlönyben megjelentek szerint ha az államjelzés szerinti országban az üzemanyag hatósági áras, akkor Magyarországon is tankolható 480 forintos literáron 95-ös benzinnel vagy dízellel.

Ugyanakkor hiába áll be valaki a kútra magyar rendszámos autóval, de szeretne kannába is tankolni, arra nem vonatkozik a hatósági ár, annak bizony a piaci árat kell kifizetnie. Arról nem szól a rendelkezés, hogy mondjuk a kislétszámú kutaknál miként lehet mindezt ellenőrizni úgy, hogy közben a pénztárban is ki kell szolgálni a vevőket.



Az InfoRádióban Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója azt mondta, a cég kútjainál a totemoszlopokon továbbra is a 480 forintos, illetve hatósági árat tüntetik fel, a kútfejen viszont már a piaci ár szerepel.

Ugyanakkor próbálják a lehető legegyértelműbb módon, több nyelven is kimatricázva felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar rendszámú gépjárművek tulajdonosai a fizetéshez vigyék magukkal bemutatásra a forgalmit.

„Amennyiben tehát igazolni tudja, hogy magyar forgalmi rendszámú gépjárművel érkezett, úgy a kasszánál érvényesítésre kerül az az árcsökkentő diszkont, ami érvényesíti a hatósági árat” – fogalmazott Ratatics Péter, aki hozzátette, ha valaki otthon felejti a forgalmit, de látható a magyar rendszám az autón, akkor szintén hatósági áron adható az üzemanyag.

Mondjuk az az autós, aki nem tele szeretné gépjárművét tankolni, hanem csak a nála lévő pénzösszegért, ő hogyan számolja ki azt a piaci áron pörgő kútfejről, mikor éri el, például a 10 ezer forintot, azt egyelőre senki se kérdezze... Ugyanis ahhoz egy külön számológép kell, hogy tudja, pontosan hány liter, deciliter üzemanyagot tankolhat.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek