395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Ha rendszeresen karbantartod a laptopod, évekkel nőhet az élettartama

10perc.hu
2021. 11. 11.

Kifejezetten tanácsos időközönként áttisztítani a laptopokat, ráadásul a munka nagyobbik felét pedig otthon is elvégezhetjük.

A tévhitek miatt sokan elkönyvelik, hogy a laptopok élettartama csupán egy-két év, pedig ha odafigyelünk az otthoni karbantartásukra, akkor ennél jóval több ideig is használhatjuk az eszközöket. Mivel a belső alkatrészek is porosodnak, időközönként érdemes szervizbe is elvinni a laptopokat, mert előbb-utóbb olyan szinten lelassulhatnak, hogy használhatatlanná is válnak.

A külső porosodást és a kijelzőn található foltokat, maszatokat nagyon könnyű tisztítani egy egyszerű ablaktisztító folyadékkal átitatott, nedves ronggyal. A feladat csupán annyi, hogy a befújt, de nem eláztatott kendővel áttöröljük az eszközt.



Figyelem! Sosem szabad a tisztítószert közvetlenül a kijelzőre, billentyűzetre spriccelni, mert könnyen befolyhat az eszközbe, ami akár 30-40 ezer forintos kárt is okozhat. Ugyanis olyan makacs réteget képezhetnek a felületen, hogy esetenként hónapokig nem lehet megszabadulni tőlük.

A por folyamatosan rakódik le a gépen belül és egyre vastagabb réteget képez. Ez egyrészt eltömíti, másrészt túlterheli a ventilátort, mivel sokkal többet kell pörögnie, ami így jobban meríti a laptop akkumulátorát is. Első tünetként az szokott jelentkezni, hogy gépelés közben melegszik a gép, a második fázisban már lassul is, majd egy bizonyos szint után teljesen váratlanul lekapcsol.



A laptopokban ugyanis van egy védelmi reakció, ezért meghatározott hőmérséklet felett vészleállás történik, ami hosszútávon akár az adatok, így fotók és dokumentumok elvesztéséhez is vezethet. Éppen ezért a laptopokat is ajánlott évente, másfél évente szervizbe vinni egy rutinszerű tisztításra, hiszen ezzel a későbbiekben jelentős összeget és felesleges idegeskedést spórolhatunk meg.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek