395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ha nincs kamatstop, brutálisan emelkednének a lakáshitelek törlesztőrészletei

10perc.hu
2022. 11. 10.

Tízmilliós fennálló tartozásnál akár százezer forinttal is megugorhat a havi részlet.

Sokan kíváncsiak arra, vajon mi lesz akkor velük, ha a kormány nemrég elrendelt kamatstopjának ideje lejár, és fizetniük kell tovább a lakáshitelüket. Nos, a Forbes megpróbált választ keresni erre több szakértő segítségével.

Ugye, nem árt tudni, kik érintettek a kérdésben. Novembertől a legfeljebb ötéves kamatperiódusú, rögzített hitelkamattal nyújtott hitelek felvevői is élvezhetik a kamatstop védelmét, ami már 2023. június 30-ig védi a hiteleseket. A döntés értelmében a 2021. október 27-i referencia-kamatlábhoz igazították a törlesztőket.



Amennyiben jövő év július elsejétől a piaci realitások szerint kell majd a törlesztőket havonta fizetni, az sok embernél brutális emelkedést vonhat maga után. A legutóbbi adatok szerint nagyjából 280 ezer ügyfél lehet érintett ebben a kategóriában.

Például tízmilliós fennálló tartozásnál akár százezer forinttal is megugorhat a havi részlet. Hárommillió forintos fennálló tartozásnál és 8 éves futamidőnél egy 3,5 százalék kamatfeláras jelzáloghitelnél nagyjából 63 százalékkal ugorna meg jelen pillanatban a törlesztő.



A változó kamatozású jelzáloghitel szerződések negyede, azaz nagyjából 83 ezer szerződés tipikus tőketartozása nagyjából 9 millió forint 15 éves hátralévő futamidővel. Szintén három hónapos kamatperiódussal és 3,5 százalékos kamatfelárral számolva a kamatstop melletti 73 633 forintos törlesztő 159 798 forintra ugrana, ha most nem létezne az intézkedés. Ez 117 százalékos különbség.

Még nagyobb pofon csattanhat a változó kamatozású jelzáloghitel-ügyfelek közel egyhatodánál az rtl.hu meglátása szerint. A kockázati alapon a top 16 százalékba tartozó 53 ezer hitelszerződés tipikus tőketartozása 10 millió forint, 17 éves hátralévő futamidővel. Három hónapos kamatperiódussal és 3,5 százalékos kamatfelárral számolva a kamatstop melletti 75 670 forintos törlesztő itt már 174 570 forintra nő.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek