EUR: 410,55 Ft
USD: 391,90 Ft
CHF: 416,16 Ft
GBP: 475,41 Ft
HRK: 54,34 Ft
RON: 83,51 Ft
RSD: 3,50 Ft

Mai névnap:

Ha nem ez EU-tól, akkor honnan lesz pénze az országnak?

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

A szakértők szerint ha Magyarország nem kapja meg belátható időn belül az uniós támogatásokat, akkor vagy Kínához, vagy Oroszországhoz fordulhat hitelért.

Egyelőre nem nyíltak meg az uniós pénzcsapok Magyarországnak, pedig óriási szükségünk lenne a támogatásokra, különösen a hatalmasra nőtt energiaszámláink miatt. A haszon.hu szakértő segítségével kereste a megoldást, vajon honnan tudunk az ország számára létfontosságú devizához.

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben már bejelentette, ha nem lesz meg az uniós pénz, akkor máshonnan kell beszerezni a hazai energia-infrastruktúra korszerűsítéséhez szükséges forrásokat, aminek összege elérheti a 16 milliárd eurót. És ebben nincs is benne Paks2.

Nos, akkor nézzük, ha nem ez EU-tól, akkor honnan lesz pénze az országnak. A Portfolió makrogazdasági vezető elemzője, Madár István szerint erre négy lehetőség van. Újabb devizakötvényt bocsáthat ki a kormány, ám ennek jelenleg hat százalékos a forrásköltsége, ami nagyon magas, így nem nagyon éri meg.


Ha nem lesz uniós támogatás, a szakértők szerint négy lehetőség van a pótlására     Fotó: freepik.com


A Nemzetközi Valutaalap, azaz az IMF is felmerülhet egy komolyabb hitel esetén, ám ők csak az Európai Unióval partnerségben adnának pénzt. Mivel pont az EU tartja vissza az általa adandó támogatást, vélhetően ez sem egy járható út.

A következő lehetőség Kína, egy innen érkező anyagi „segítségnek” komoly geopolitikai ára szokott lenni. A negyedik esély maga Oroszország, amely a vele szemben érvényben lévő szankciók miatt nem nyújthat közvetlen pénzügyi támogatást Magyarországnak.

Ugyanakkor természetesen ez is kijátszható, mégpedig azzal, hogy halasztott fizetést kérünk a gázszámláinkra. Amennyiben Moszkva rábólint erre, nyernénk pár évet, viszont senki sem tudja, hogy mennyit buknánk mindezen. Mit kérne mindezért Oroszország, és mi lenne az Unió reakciója.