393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Ha jön a zivatar, lassíts, ha kell, akkor állj félre

10perc.hu
2021. 08. 16.
Ha jön a zivatar, lassíts, ha kell, akkor állj félre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása szerint Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyék területére heves zivatarok, szél és jégeső is várható.

Megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb. A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek. Ezért a police.hu munkatársai összeszedték, mire kell odafigyelni, ha autóban ér valakit a heves zápor vagy zivatar.

Az évszak egyik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely próbára teheti a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Zivatar idején azonnal csökkentsük a sebességünket, vagy álljunk félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassuk utunkat.

Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul.

Nagyon fontos, hogy zivatarban, illetve jelentős esőzés esetén, továbbá, ha az úttesten a víz nem képes elfolyni, vagy magunk előtt vízátfolyást látunk, a már említett sebességcsökkentésen túl a kormányt fogjuk stabilan, két kézzel. Ha már a jármű a nagy víztócsában halad, akkor az intenzív fékezés kerülendő, helyette alapvetően a gázelvételes, motorfékes lassítást alkalmazzuk.

Főkép forrása:
police.hu

További cikkek