Mai névnap:

Ha elsodor a víz, várd meg a matracon, míg érted jönnek!

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: police.hu

A strandolás öröm, de a baj hirtelen bekövetkezhet, ezért mindig tartsuk be az előírt és az ajánlott szabályokat.

A Balaton partján pihenőknek számolniuk kell az előre nem látható veszélyhelyzetekkel, a szabadvizek és az időjárás szeszélyeivel is. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a police.hu portálon azt kérik, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat, és tartsák be a fürdőzés alapvető szabályait:


  • Fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott szabad, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá.
  • A gyengén úszók, maradjanak a sekély vízben, kerüljék a vízibicikliről és más fürdőeszközről való hirtelen vízbe ugrást, először szokjanak hozzá a levegő hőmérsékleténél hidegebb vízhez.
  • 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.
  • Akik nem tudnak úszni, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata.


Mindig óvatosan használjunk különböző fürdőeszközöket a szabadvizeken    Fotó: freepik.com


  • A kereskedelmi forgalomban számos olyan eszköz kapható, amely megkönnyíti a vízben tartózkodást, ilyen például az úszógumi, karúszó, a gumimatrac, az úszódeszka, vagy az úszást segítő mellény. Ne felejtsük el, hogy ezek csupán fürdőeszközök, a vízen történő használatuk fürdésnek minősül! A vízibicikli szintén fürdőeszköznek minősül, ezért ahol a fürdés tilos, ott ezeknek az eszközöknek a használata sem megengedett és a viharjelzés esetén ugyanazok a szabályok érvényesek, mint fürdőzésnél.
  • A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, amíg a segítség megérkezik!
  • Ismeretlen vízterületen, ahol nem ismerik a víz mélységét, és a meder sajátosságait óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt, mert a vízfelszín alatt lévő, nem látható kövek, cölöpök, sérülést okozhatnak!
  • Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
  • Alkoholfogyasztás illetve étkezést követően ne menjenek azonnal a vízbe, várjanak, amíg az alkohol hatása elmúlik!

 
Hirdetés
Hirdetés