393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

George Floyd halála miatt már a múlté Lee tábornok lovasszobra

10perc.hu
2021. 09. 08.

A hét méter magas, tizenkét tonnás, bronzból készült alkotást, amelyet Marius-Jean-Antonin Mercie francia szobrász 1890-ben készített, daruval emelték le a több mint 13 méter magas talapzatáról.

Egy darab történelem tűnt ma el örökre. Virginia állam fővárosában, Richmondban ugyanis eltávolították Robert E. Lee tábornoknak, az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli csapatok főparancsnokának óriás lovasszobrát. Történt ez 131 évvel azt követően, hogy a Konföderáció - az Egyesült Államok déli tagállamai által létrehozott államszövetség - korábbi fővárosában felállították.

Ralph Northam, Virginia állam demokrata kormányzója még 2020 júniusában jelentette be a szobor eltávolításának tervét, tíz nappal a rendőri intézkedés George Floyd afro-amerikai férfi halálát követően. Virginia állam legfelső bírósága múlt héten hozott ítéletet, amelyben elutasították azt a két bírósági keresetet, amelyek kifogásolták és ellenezték a szobor eltávolítását.


A hét méter magas, tizenkét tonnás bronz lovasszobrot, amelyet Marius-Jean-Antonin Mercie francia szobrász 1890-ben készített, daruval emelték le a több mint 13 méter magas talapzatáról      Fotó: MTI/RYAN M. KELLY/AFP 


Sokan sértőnek tartották a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának emléket állító szobrot és annak elhelyezését a richmondi Emlékmű Sugárúton, annak ellenére, hogy Robert E. Lee tábornok maga nem támogatta a rabszolgatartás intézményét. Mások viszont úgy vélték, hogy a szobor eltávolítása a történelem eltörlésével lenne egyenlő.

Éppen ezért Lee szobra a helyén maradt addig, amíg ez a gondolkodás gyökeresen megváltozott a faji, etnikai és társadalmi igazságossági kérdések radikális újragondolását hirdető országos mozgalom, a Black Lives Matter (BLM, a Fekete Életek Számítanak) újbóli megerősödésekor.


A Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom egyik támogatója félautomata fegyverrel áll Robert E. Lee konföderációs tábornok összefirkált szobra előtt Richmondban      Fotó: MTI/ EPA/ Michael Reynolds


A hét méter magas, tizenkét tonnás bronz lovasszobrot, amelyet Marius-Jean-Antonin Mercie francia szobrász 1890-ben készített, daruval emelték le a több mint 13 méter magas talapzatáról. A szobrot szétvágták a könnyebb elszállítás érdekében, de végső sorsa még nem világos. Várhatóan csütörtökön eltávolítják az emelvényen található emléktáblákat is, valamint kicserélik a talapzatban található időkapszulát, amelyben állítólag Lee tábornok egyik kabátgombját is megtalálták.

A város területén korábban már több mint egy tucat konföderációs szobrot távolítottak el, de Virginia állam döntéshozó köztisztviselői tavaly nyárig ellenálltak a Lee tábornok lovasszobrának eltávolítását követelő hangoknak. Most George Floyd 2020. május 25-i halála mindezt megváltoztatta.

Főkép forrása:
wikipedia

További cikkek