393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A franciák a világ legjobb szakácsai!

10perc.hu
2021. 09. 27.
A franciák a világ legjobb szakácsai!

Számos díjat osztottak ki idén, a Lyonban rendezett Bocuse d'Or-on, a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyén, ahol a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait. A fődíjat Franciaország nyerte, a második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta, míg az első alkalommal kiosztott Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó Kolumbia kapta.



A magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

A csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

Az esemény érdekessége, hogy tojással dobták meg Emmanuel Macront a rendezvényén. A tojás a vállán érte a francia államfőt, de nem tört össze. A tojásdobálót a helyszínen előállították.

Főkép forrása:
Facebook/Magyar Bocuse d'Or Akadéma

További cikkek