393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Fordulat készül Moszkvában?

10perc.hu
2022. 09. 29.
Fordulat készül Moszkvában?

Biztonsági riasztást adott ki az USA moszkvai nagykövetsége, és Oroszország azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat.

Meg nem nevezett nyugati források úgy látják a napi.hu összefoglalója szerint, hogy nem csupán az orosz társadalomban ütötte fel a fejét a pánik, amit a mozgósítás elöl menekülő százezrek jeleznek, hanem a moszkvai vezető körökben is. Úgy tűnik, az ország elitje és a katonai vezetés egy szárnya elkezdett aggódni azon, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

A BBC biztonsági szakírója, Gordon Corera szerint a pánik jeleire utal az a tempó, amivel megtartották a „népszavazásokat” a négy ukrajnai tartományban az Oroszországhoz csatlakozásról, a részleges mozgósítás elrendelése, valamint a Kreml taktikai atomfegyverrel való fenyegetőzése szintén ezt támasztja alá.

Elképesztő méretű kivándorlás vette kezdetét a részleges mozgósítás elrendelésének hírére – állítson bármilyen oroszbarát forrás mást –, becslések szerint körülbelül negyedmillió férfi hagyta el Oroszországot. Senki sem akarja ágyútöltelékként az ukrajnai háború frontján végezni, miután a korábban már katonai kiképzést kapó, ám most felkészületlen besorozottakat majd Ukrajnába vezénylik különösebb kiképzés, felkészítés nélkül.


Eddig nem tapasztalt ellenállás vette kezdetét Vlagyimir Putyin rendszere ellen      Fotó: Twitter


A krími tatárok neve elhallgatását kérő képviselője arról beszélt szintén a BBC-nek, hogy az utcáról szedik össze az etnikumához tartozó férfiakat, hogy elvigyék őket ágyútölteléknek a frontra. Ráadásul eddig nem tapasztalt ellenállás vette kezdetét Vlagyimir Putyin rendszere ellen, és ez akkor is igaz, ha az orosz állami propaganda az elnök elképesztő népszerűségéről áradozik.

Az invázió kezdete óta 54 tűzesetet jegyeztek fel a katonai toborzóirodákban, ebből 17 szeptember 21., a mozgósítás bejelentése és szeptember 25. között történt. A háború híre és az ottani valós katonai helyzet elérte az átlagembereket.

Mindenesetre az amerikaiak nem várják meg egy polgárháború kirobbanását, és az Euronews információja szerint az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége Oroszország azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat. Felhívták minden érintett figyelmét, hogy ne késlekedjenek, mert a repülőjáratok már rendkívül korlátozottak, és közúton sem könnyű elhagyni az országot.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek